Točili bazno ulje umjesto dizela!

781

Na pumpama ”Agrovoće” iz Zvornika i “Reunion” iz Kozarca, na prvi pogled ništa neobično. Međutim, policija je otkrila da su vlasnici od sredine prošle godine, umjesto eurodizela, točili mješavinu nafte i baznog ulja.

Juče i danas, uhapšeno je trinaest osoba za koje se sumnja da su uvozili, transportovali i prodavali bazno ulje kao gorivo. Ne plaćajući porez i akcize, sumnja se da su državu oštetili za nekoliko desetina miliona maraka.

– Izvršen je pretres na više lokacija, ustvari na tri lokacije, a to je šest pretresa izvršeno i to na prostoru Gradiške i Banjaluke.O realizaciji ove akcije obaviještena je Uprava za indirektno oporezivanje i Uprava za inspekcijske poslove, znači Inspektorat RS, koji će u preduzimati radnje i mjere iz svoje nadležnosti, rekao je Radomir Domuzin, načelnik uprave kriminalističke policije RS.

Među uhapšenima, šest imena pominju se kao glavna u kriminalnoj grupi koja je učestvovala u utaji poreza. Po litru baznog ulja zarađivali su najmanje 55 feninga. Litar baznog ulja može se kupiti za pola marke, dok je litar eurodizela danas koštao 1,44 KM. Osim na pumpama “Reunion” i “Agrovoće”, koje se nalaze u Kozarcu, Modriči, Zenici, Milićima i Zvorniku, još pumpadžija točilo je “lažno gorivo”.

Prema nezvaničnim saznanjima ATV-a, među pumpama koje su, umjesto eurodizela prodavale bazno ulje, nalazi se i Banjac Oil iz Mašića kraj Gradiške. Pumpa za sada nesmetano radi, a trenutno nema informacija da li je neko uhapšen.

Vlasnik “Banjac Oil-a”, u kratkom telefonskom razgovoru poručio je da ga policija nije posjećivala i da se na njegovoj pumpi prodaje samo nafta.

Uprava za indirektno oporezivanje pratila je uvoz baznog ulja prethodnih nekoliko godina. Za 11 mjeseci prošle godine, primijetili su da je uvoz bukvalno udvostručen u odnosu na 2014. godinu. To im je bilo sumnjivo, pa su, tvrde, počeli dalje da istražuju.

– Postoji već sad, slobodno mogu reći, određena količina biodizela i baznih ulja i prometovana na način suprotno zakonskim propisima, dakle kao pogonsko gorivo. I na svaku litru tako prometovanog baznog ulja ili biodizela biće obračunate dažbine, kaže Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Klupko je izgleda, tek počelo da se odmotava. Kako ATV nezvanično saznaje, najviše velikih lanaca pumpi koje prodaju lažno gorivo je iz Semberije. Narednih dana, Tužilaštvo BiH odlučiće da li će i koga zadržati u pritvoru, a nadležni će izračunati gubitke.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA