Temperatura u gradovima Srpske znatno iznad prosjeka

896

Iako je februar mjesec kada bi trebali biti okovani snijegom, za sada nije tako. Natprosječno visoke temperature za ovo doba godine, više podsjećaju na proljeće, nego na zimu. Osim toga, u gradovima širom Srpske, već su se pojavili prvi vjesnici proljeća – visibabe, kaćunci, šafran itd.

Proljeće je stiglo u naše gradove. Ne kalendarski, nego po temperaturama, koje su obilježile posljednje dane januara i prvi dan februara. Najviša temperatura izmjerena u većini gradova Republike Srpske, danas je iznosila 18 stepeni Celzijusovih, što je znatno iznad prosjeka za ovo doba godine. Meteorolozi kažu, da nas slične temperature očekuju sve do četvrtka.

– Poslije one ktakotrajne zime i snijega, došlo je naglo otopljenje koje je donijelo visoke temperature, koje se, nažalost nastavljaju i sutra. Dakle i sutra će biti dan sa veoma visokim temperaturama, možda i najvišim u ovom cijelom toplom periodu. Tako da, Banjaluka će imati i nekih dvadesetak, pa možda i koji stepen više, a i u ostalim krajevima veoma toplo – izjavio je za ELTA 1 HD meteorolog, Igor Kovačić.

Trećeg februara doći će do promjene vremena. Doći će do zahlađenja, a u višim predjelima i do snijega. Ipak, iako će doći do pada temperature, u nižim predjelima, zimske čarolije neće biti.
– Ponegdje će biti otprilike, na nekoj nadmorskoj visini od 500 – 400 metara, snijega i malo zadržavanja. Međutim, ipak, veća količina snijega će samo pasti u planinama, tako da će se otprilike takva situacija zadržati u nekom daljem periodu. Pravi znaci zime neće biti prisutni – rekao je Kovačić.

Zimu bez snijega imali smo i 2014. godine. Sve to je, kaže Kovačić, posljedica klimatskih promjena.

– Sve to ukazuje na promjene koje se inače dešavaju po pitanju klime u našim područjima, i uklapa se u taj neki trend tih nekih promjena – kaže on.

Klimatske promjene, svakako jesu dovele do ranog proljeća. Bar u Banjaluci, gdje prve vjesnike ovog godišnjeg doba, možemo vidjeti na ulici. Gdje se već prodaju visibabe, kaćunci, al ii druge biljke, koje smo nekada mogli vidjeti tek polovinom marta. Iako, trenutne vremenske prilike mnogima prijaju, dosta je onih kojma je rano proljeće stvorilo zdravstvene probleme.

Ipak, ne dozvolite da vas ovo lijepo vrijeme i natprosječno visoke temperature prevare. Vazduhom se širi virus gipa, zato, prije svega, naoružajte se vitaminima, kako bi bili zdravi i ovo lijepo vrijeme iskoristili na najbolji mogući način.

Autor: Marijana Bogdanović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA