Šukalo: Već imamo cenzus

1565

Gost emisije „U sred srijede“ koja se emituje na Elta 1 HD televiziji je bio predsjednik Samostalnog sindikata u zdravstvu i potpredsjednik Unije sindikata radnika Željko Šukalo.

O aktuelnoj temi o peticiji organa Unije sindikata radnika u zdravstvu koja je počela 15. februara i koja traje do 21. februara Šukalo je za Elta 1 HD rekao:

– Mi smo još prije donošenja novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti pokušali, nastojali i vršili pritiske prema resornom ministarstvu da učestvujemo u donošenju nove zakonske regulative kada je zdravstveni sistem u pitanju. Bilo je nekih inicijativa od strane ministra, čak je bio i poziv da delegiramo neke od svojih članova koji će učestvovati u donošenju zakona, ali međutim to je bilo mrtvo slovo na papiru.

Prema riječima Šukala Unija sindikata nije mogla dobiti poziciju da delegira svoje članove iako je on sam učestvovao u radu komisije ispred Samostalnog sindikata. Zakon je i pored pojedinih primjedbi direktora zdravstvenih institucija u javnim raspravama usvojen u Narodnoj skupštini. Pošto nije zadovoljio potrebe sindikata odluka je donešena da se prikupe potpisi građana, radnika u zdravstvu i pacijenata

Kako kaže Šukalo potpisivanje peticije je počelo prije dva dana i može se reći već sad da je ispunjen cenzus potpisom svih pacijenata, zaposlenih u zdravstvu koji su dali svoju podršku ovoj inicijativi. Građani mogu potpisati peticiju širom Republike Srpske u svim zdravstvenim ustanovama gdje su obuhvaćeni svi veliki centri poput bolnica u Trebinju, Istočno Sarajevo, Bijeljina, KC Banjaluka…

– Sindikat ima pravo na izjašnjavanje zaposlenih radnika, kao takođe i pacijenata. Ja mislim da je ovo zajedničko dobro ukoliko ovo naše potpisivanje dođe do Narodne skupštine i narodnih poslanika gdje bi sigurno bili ili ne iznenađeni brojnosti peticije. U slučaju ako Narodna skupština ne prihvati ovu peticiju, mi imamo svoje instrumente do novih izbora da li novoj vlasti ili ovoj istoj da pokažemo da je u interesu da se izvrši reforma ovog zakona, istakao je Šukalo za Elta 1 HD.

Urednik emisije: Marijana Savić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA