Srpska nije saglasna sa radom pregovaračkog tima BiH

566
Foto: Arhiva

Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nisu saglasni sa načinom rada pregovaračkog tima u okviru pregovora radi zaključenja protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ između BiH i EU, kao i sa postupcima šefa delegacije BiH.
Članovi pregovaračkog tima Srpske, koji bi trebalo da učestvuju na zvaničnoj rundi pregovora koja je zakazana za sutra, nisu bili angažovani na izradi pregovaračke pozicije BiH koju je Savjet ministara usvojio 9. februara.

Svi materijali koji će biti razmatrani na sutrašnjem sastanku izrađeni su bez konsultacija sa institucijama Republike Srpske, iako Srpska uređuje i obezbjeđuje osnovne ciljeve i pravce razvoja poljoprivrede i sela na svojoj teritoriji, navedeno je u saopštenju iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

U saopštenju se ističe da je ponuda BiH prema EU za otvaranje tarifnih kvota za poljoprivredne proizvode, koja je članovima pregovaračkog tima dostavljena dan uoči sastanka, izuzetno nepovoljna po poljoprivredni sektor Srpske i cijele BiH.

Iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću dodaju da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske ostaju pri stavu da bi promjena pregovaračke pozicije BiH u pregovorima sa EU u vezi sa tradicionalnom trgovinom sa Hrvatskom bila izuzetno štetna po agrarni sektor Srpske i BiH, te da bi carinska zaštita za poljoprivredne proizvode za koje je dokazana posebna osjetljivost trebalo da ostane na snazi do ulaska BiH u EU.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA