Srpska nema kapaciteta da prihvata migrante

632

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska nema kapaciteta niti organizacionih sposobnosti da prihvata migrante i da ih ovdje locira.

“Tu neće pomoći ni donacije koje bi eventualno Evropa dala. Mi nismo učestvovali u tome i ne želimo da vidimo probleme te vrste. Humanitarna dimenzija nikada nije bila sporna, ali govorimo o činjenici da Evropa one migrante koji su došli ranije sada vraća u `tranzitne zemlje` i pokušava da ih ovdje stacionira”, rekao je Dodik.

On je novinarima u Bijeljini rekao da je nedopustivo da su vlasti ovog grada ranije odredile neki prostor za smještaj izbjeglica, što mora da radi republička, a ne lokalna vlast.

“To je opet jedan dio poltronstva nekome, vjerovatno onima iz Evrope koji im stalno dolaze u kancelariju. Evropa više nije ono što je nekada bila, nije obećana zemlja kao što smo mislili prije 10 godina”, rekao je Dodik.

On je istakao da Evropa ima mnogo svojih problema – migrantsku krizu, problem sa evrom, Grčkom, odvajanjem Britanije iz EU.., koji će umanjiti značaj same Evrope, ali treba biti svjestan toga i afirmisati svoje interese kao što to čini i Evropa.

Dodik je uvjeren da u BiH postoji kapacitet za mir i dodao da će učiniti sve da se on stabilizuje, ali je dodao da vlasti Republike Srpske neće propustiti da reaguju na bilo kakve bezbjednosne opasnosti.

“U posljednje vrijeme smo uložili mnogo napora na osposobljavanje naše policije. Te stvari se odvijaju na najbolji mogući način i mi ćemo u narednim mjesecima imati dodatno pojačanu stabilnost i bezbjednost u Republici Srpskoj kroz opremanje policije i naših bezbjednosnih struktura koje mogu da odgovore na te bezbjednosne izazove”, rekao je Dodik.

On kaže da je vidljivo da na Balkanu postoji nekoliko pitanja, kao što je Kosovo, odnosi Beograd-Priština, Makedonija u eri novih izbora, pa se i u Evropi prikazuje “bolja slika” da se u BiH nešto novo dešava, a pri tome se ne može kako treba usvojiti ni mehanizam koordinacije.

“Vjerujem da možemo da imamo dovoljno sposobnosti da osiguramo dovoljno stabilnosti i bezbjednosti i to je najvažnija stvar”, rekao je Dodik.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA