Srpska dobila novih osam udruženja do javnog interesa

711

Republika Srpska dobila je osam novih organizacija od javnog interesa. Na listi su se našla dva udruženja oboljelih, ali i tri proistekla iz proteklog rata. Da su od javnog interesa, Vlada je priznala i Asocijaciji stvaraoci Republike Srpske.

Dok se potpredsjednik Božidar Vučurević nada da će Vlada i finansijski podržati njihov rad, opozicija kritikuje. Tvrde da vlast na sve načine pokušava da zbrine udruženja koja su se odavno stavila u njenu službu.

– Stavlja se u službu vladajućih, ne kritikuje se trenutna situacija i ne govori realno o trenutnoj situaciji. Veliča se vlast pored svih njenih manjkavosti. Oni su tražili način da Asocijaciju zbrinu. Vidimo da se prvi saziv i asocijacija na neki način pokušavaju zbrinuti kroz neke nacionalne penzije, rekao je poslanik SDS-a Davor Šešić.

– Prilikom nedavnog izjašnjavanja neki ljudi u Skupštini su se veoma kukavno ponijeli, ako stvaraoci RS ne zaslužuju da budu u neku ruku stimulisani onda ko je to, rekao je potpredsjednik Asocijacije “Stvaraoci RS” Božidar Vučurević.

Ni nastavak liste ne sviđa se mnogo opoziciji, pa kažu da je među 62 organzacije koje su konkurisale bilo i značajnijih. Vladinu komisiju nije prošao Volonterski savez kao ni Udruženje književnika. Zato jesu Veterani Republike Srpske čiji predsjednik Duško Vukotić poručuje da nisu politički opredjeljeni.

– Mi javno poručujemo svakoj Vlasti da nama finansiranje iz budžeta ni opština ni gradova pa ni republike ne treba ako će to biti uslov da nekoga slušamo ili da pozivamo svoje članstvo da glasa za ovu ili onu političku opciju, rekao je predsjednik Udruženja “Veterani RS” Duško Vukotić.

Sa novih osam, Republika Srpska ukupno će imati 29 organizacija od javnog interesa. One će podijeliti milion maraka koliko im pripada budžetom. Ministar rada Milenko Savanović tvrdi da nova udruženja neće dodatno koštati poreske obveznike.

– Samo se povećava broj tih organizacija od javnog interesa, a sredstva se ne povećavaju s obzirom da su sredstva ostala ista. U toj masi para raspodjela će ići po kriterijima i naravno da će sada svi dobiti manje zato što je veći broj korisnika, rekao je ministar rada i boračko invalidske zaštite u Vladi RS Milenko Savanović.

Od javnog interesa postalo je i Udruženje porodica sa četvoro i više djece. Predsjednik te organizacije Jovan Radovanović kaže da ne očekuje mnogo para, ali da već ima spremne projekte koje treba finansirati. U raspodjeli sredstava najviše će, kao i do sada, pripasti Boračkoj organizaciji RS.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA