Šreder: Antiruske sankcije su i protiv Evrope

638

Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder smatra da Zapad treba da ukine antiruske sankcije jer one nanose štetu i Moskvi i Evropi.

– Sankcije pogađaju obje strane. One ne pomažu u rješavanju sukoba, one samo stvaraju prepreke. Prema tome, neophodno je postepeno ukidati sankcije – rekao je Šreder za list “Vestdojče algemajne cajtung”.

Bivši njemački kancelar osvrnuo se i na odnose NATO i Rusije, rekavši da se raspoređivanje snaga Alijanse duž ruske granice negativno odražava na spoljnu politiku Berlina, prenosi “Sputnjik”.

– Potrebna je nova politika NATO prema Rusiji. Mislim da je previše riskantno što NATO sada nagomilava vojsku na granici sa Rusijom i time uništava osnove naše `ostpolitike` /`istočne politike`/ – rekao je Šreder.

On je dodao da je konstruktivan dijalog sa Moskvom od suštinskog značaja za osiguranje evropske bezbjednosti.

“Ostpolitik” ili “istočna politika” NJemačke u vrijeme kancelara Vilija Branta zasnivala se na unapređenju odnosa sa bivšim sovjetskim blokom, a prije svega sa komunističkom istočnom NJemačkom. Vili Brant je bio kancelar od oktobra 1969. godine do maja 1974. godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA