Specijalne veze Ajove i samoproglašenog Kosova!?

679


Ben Karson, jedan od kandidata Republikanske stranke za američku predsjedničku nominaciju pred izbore u Ajovi, zajedno sa predstavnicima svog tima sastao se sa Hašimom Tačijem, osumnjičenim za trgovinu ljudskim organima, objavio je američki portal “Dejli bist”.

U članku pod naslovom “Sastanak Karsonovog tima sa navodnim švercerom organa”, američki portal prenosi saopštenje tima ovog političara o sastanku na kome je istaknut “poseban odnos” samoproglašenog Kosova i Ajove, gdje je nedavno otvoren kosovski konzultat.

Na ovom sastanku su istaknuti “posebni odnosi” samoproglašenog Kosova i Ajove, a razgovarano je i o otvaranju konzulata u De Mojnu.

Sa Tačijem se, kako se navodi u saopštenju, sastao i vodeći čovjek Karsonove kampanje, general Bob Diz, koji je tokom svoje vojne karijere služio u snagama NATO na Kosovu. Diz je tokom susreta rekao da se raduje budućoj još većoj saradnji samoproglašenog Kosova i SAD, te da je Ajova idealna država za uspostavljanje osnova tih odnosa.

I Karson se oglasio ovim povodom i nije krio oduševljenje sastankom. On je rekao da Amerikanci treba da se ponose ovom živom saradnjom i da se raduje napretku te saradnje.

“Istorija Kosova pokazuje otpor tog naroda. Kada SAD i NATO udruže snage u borbi za mir i slobodu to ima odlične rezultate za žrtve nasilja i represije”, navodi se u saopštenju Karsona.

U saopštenju se ne navodi da je Tači, prema istrazi Savjeta Evrope iz 2010. godine o organizovanom kriminalu identifikovan kao šef albanske grupe koja je krijumčarila drogu, oružje i ljudske organe kroz Istočnu Evropu.

Tači, koji boravi u SAD, na “Tviteru” je objavio zajedničku fotografiju sa američkim državnim sekretarom DŽonom Kerijem i napisao da je “Kosovo blagosloveno što ima podršku SAD”.

Prema najnovijoj anketi među biračima u De Mojnu, Karson je sa 10 odsto podrške u Ajovi iza Donalda Trampa, Teda Kruza i Marka Rubija.

Prema istrazi lista “Gardijan”, Tači je predvodio kriminalnu mrežu prije rata na Kosovu krajem devedesetih godina prošlog vijeka.

Tači je optužen je za “nasilnu kontrolu” nad trgovinom heroinom u regionu, a pojedinci u njegovom užem krugu i za odvođenje i ubijanje zarobljenika preko albanske granice nakon rata kojima su uzimali bubrege koje su kasnije prodavali.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA