“Socijala” vodi London iz Unije?

819

Pitanje migracije i zahtjev Britanije za ukidanje socijalnih povlastica mogao bi da dovede do izlaska Velike Britanije iz EU, mada to premijer Dejvid Kamerun ne želi, navode analitički portali.
Britanski uslovi za ostanak u EU su: liberalnija EU i sistem zaštite za zemlje van evrozone, kako odluke koje donose zemlje članice ne bi imale negativne posljedice po London.

Kameron traži i više suvereniteta, što podrazumijeva veću nadležnost nacionalnih parlamenata i ukidanje socijalnih povlastica tokom četiri godine za državljane drugih evropskih zemalja koji se nastane u Britaniji.

Prva tri uslova Brisel bi, možda, nekako i mogao da prihvati, ali četvrti, koji se tiče migranata i socijalnih davanja – ne može, jer je diskriminatorski i nije jasno kako bi se takve promjene mogle izglasati, pošto za to moraju glasati sve članice EU.

Analitičari ocjenjuju da britanski premijer nije nikada vjerovao u mogućnost izlaska iz EU, inače se ne bi usudio na zakazivanje referenduma.

NJegova ideja bila je da pokaže javnom mnjenju da Britanija ne slijedi slijepo odluke koje se donose u Briselu i da je u stanju da evropske institucije natjera da prihvate britanske uslove.

U trenutku kada je Kameron izašao sa zahtjevima većina Britanaca još uvijek je bila naklonjena ideji ostanka unutar EU.

U međuvremenu, izbjeglička kriza i teroristički napadi na evropskom tlu uticali su na to da se odnos snaga između onih koji su “za” i onih koji su “protiv” promijeni.

Posljednja istraživanja pokazuju da je prednost na strani evroskeptika, a oni kritikuju premijera da nije dovoljno odlučan i da uslovi koje je postavio neće spriječiti migrante da dođu u Veliku Britaniju, naročito one iz Istočne Evrope, odnosno Poljske, iz koje je posljednjih godina stiglo najviše radnika.

Poseban problem Kameronu predstavlja upozorenje Škotske da će se otcijepiti od Britanije, ukoliko London napusti EU, odnosno da će ponovo raspisati referendum o izlasku.

Analitičari vjeruju da je EU spremna da popusti Kameronu, jer bi britansko napuštanje Unije imalo negativne posljedice po samu Uniju i njenu budućnost.

Međutim, procjenjuju oni, u “trgovini” između Brisela i Londona mora biti malo drame, kako bi se Kameron prikazao sunarodnicima kao pobjednik koji je natjerao EU da se povinuje britanskim zahtevima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA