Slovenija uskoro dobija prvu fontanu iz koje teče pivo

675

Projekt gradnje fontane iz koje će umjesto vode teći pivo posvađao je gradske oce u slovenskom gradiću Žalec, smještenom u dolini poznatoj po proizvodnji hmelja, ali je dvije trećine vijećnika, na izvanrednoj sjednici koju je tražila opozicija, odbacilo prijedlog da se planovi obustave, a novac upotrijebi u druge svrhe, piše u petak ljubljanski dnevni list “Dnevnik”.

Za gradnju prve evropske fontane iz koje će se moći natočiti pivo najviše se zalaže načelnik općine Janko Kos iz stranke Socijalnih demokrata (SD), a podržala ga je i nacionalna turistička organizacija koja smatra da se radi o odličnoj ideji kako grad privući turiste, a istodobno i promicati slovensko pivo.

Protiv gradnje bila je konzervativna opozicija, koja govori da se radi o razbacivanju novcem u opštini s 20-ak hiljada stanovnika, u kojoj su plaće za deset posto manje od državnog prosjeka, te da je finansijska konstrukcija “netransparentna”. Suzdržani su bili i opštinski ‘zeleni’, jer za fontanu u parku uz gradsku tržnicu treba srušiti nekoliko stabala. Za projekt je u budžetu već osigurano 170.000 eura, više od polovice od ukupno potrebnih 350.000.

Gradonačelnik Kos kaže je dobar dio preostalog novca već osiguran iz donacija zainteresiranih preduzeća te da postoji rezerva i od novaca koji je u budžetu 2014. godine na ime poreza uplatio anonimni dobitnik rekordnog eurojackpota. Uz to, fontanu s pivom podržava i većina stanovnika, pokazala je jedna anketa.

Zbog činjenice da se je finansijski plan za fontanu 6 puta povećao u odnosu na prve zamisli i zbog kritika koje se pojavljuju u javnosti gradonačelnik je obećao da gradnja neće početi sve dok finansijska konstrukcija ne bude potpuno zatvorena.

Predviđeno je da bi fontanu s pivom posjećivale turističke grupe i drugi posjetioci koji bi za 6 eura kupili pravo da tri puta natoče po tri decilitra različitih vrsta slovenskog piva s hmeljom iz toga kraja iz posebne krigle s kodom, koju je dizajnirao poznati umjetnik Oskar Kogoj. Računa se da bi se fontana u desetak godina potpuno amortizovala.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA