Slovenija šalje u borbu protiv ID šest vojnika i oružje zaplijenjeno 1993.

592
Slovenija.Cerklje ob Krki.13.05.2011 Proslava ob 20 obletnici Slovenske vojske.Foto:Matej Druznik/DELO

Slovenačka vlada u odlučila je poslati instruktore i oružje iračkim Kurdima, u sklopu napora međunarodne koalicije protiv Islamske države (ID), potvrdila je nakon sjednice vlade ministarke odbrane Andreja Katič.

– U borbi protiv ID-a Slovenija će sudjelovati s najviše 15 vojnih instruktora i donirati opremu i oružje u vrijednosti 250.000 evra, rekla je Katič.

Prvih šest instruktora i oružje trebali bi u centar kurdskih boraca pešmerga u Erbilu stići u drugoj polovini ove godine, dodala je.

Slovenija će im donirati oružje i opremu koju slovenačka vojska ne koristi, ali je u upotrebnom stanju, a vrijednost doniranog oružja i opreme procjenjuje se na 250.000 evra.

Riječ je o municiji, automatskim puškama, minobacačima i drugoj opremi, uglavnom kineske proizvodnje, koja je pronađena na mariborskom aerodromu 1993.

Radilo se o oružju koje su neke muslimanske organizacije kupile za muslimansku vojsku u BiH, a bila je u Sloveniji blokirana zbog promijenjenih političkih i ratnih okolnosti, ali i političkih sporova u Sloveniji.

Slovenački mediji navode da stručnjaci za bezbjednost ne smatraju da će uključivanje Slovenije u koaliciju protiv ID-a bitno povećati bezbjedonosne rizike, a neki smatraju da će ta članica EU-a i NATO-a tako dokazati da nije samo korisnik usluga obrambeno-političkih saveza, nego da tim naporima i pridonosi.

Prijedlog vlade o pomoći borcima protiv ID-a u utorak je na zatvorenoj sjednici podupro parlament.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA