Slovenija poslala vojsku na granicu sa Hrvatskom

554

U patrole za odbranu šengenske granice od ilegalnih ulazaka migranata iz Hrvatske od danas je uključeno 80 slovenačkih vojnika, saopštili su zvaničnici u Ljubljani.

Vojnici patroliraju zajedno sa graničnom policijom i mogu zaustaviti migrante i zatražiti od njih lična dokumenta na području policijskih uprava Koper, Novo Mesto, Celje i Maribor, prenosi Hina.

U slučaju većih prodora mogu ih zadržati i pozvati u pomoć dodatne policijske snage i civilnu zaštitu, a u samoodbrani mogu upotrijebiti silu. Slovenački parlament je u ponedjeljak velikom većinom odobrio aktiviranje vojske za zaštitu granice s Hrvatskom duge 671 kilometar.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije objavilo je da planira da popuni rezervni sastav sa 600 pomoćnih policajaca za koje su već osigurana sredstva, koji bi kontrolisali ilegalni migracijski tok u unutrašnjosti države.

Zbog jače kontrole na grčko-makedonskoj granici u Sloveniji u posljednja tri dana nije bilo novih dolazaka izbjeglica i migranata u Dobovi i njihovog prelaska u Austriju, ali se Ljubljana priprema za mogući dolazak migranata sa sjevera kojima Njemačka i Austrija ne odobre azil, navodi hrvatska agencije.

U posljednjih deset dana Austrija je u Sloveniju vratila 400 izbjeglica, a za sve njih još nije nađen smještaj. Iako je premijer Miro Cerar rekao da nema razloga za strah od izbeglica koji bi u Sloveniji proveli određeno vreme, proteklih dana su održani protesti lokalnih zajednica u Logatecu, Kranju i Šenčuru. Na ksenofobiju i otpor prema migrantima osvrnuo se danas predsjednik Slovenije Borut Pahor rekavši da takve pojave može sprečiti samo efikasna i zajednička politika EU.

Rješenje zija migracijsku krizu treba naći na područjima iz kojih migranti dolaze, rekao je Pahor i ocenio da će zbog izostanka takve politike rasti protivimigrantsko raspoloženje u zemljama Europske unije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA