Slovenci potvrdili: Virus Zika uzrok mikrocefalije

687

Istraživači Medicinskog fakulteta i UKC u Ljubljani prvi su na svijetu dokazali da zaraženost virusom Zika u vrijeme trudnoće uzrokuje moždana oštećenja ploda.

Prestižni medicinski časopis Nju Ingland Džornal of Medisin (New England Journal of Medicine) objavio je 10. februara prilog istraživača Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Instituata za patologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani, Kliničkog odjelenja za perinatologiju Ginekološke klinike UKC
Ljubljana i Kliničkog centra za radiologiju UKC Ljubljana koji dokazuje da virus Zika može iz zaražene majke zaraziti mozak ploda i u slučaju takve zaraze uzrokovati trajno oštećenje mozga i mikrocefaliju.
Slovenački doprinos je preloman, naglašeno je u UKC Ljubljana, jer su istraživači do sada samo sumnjali na vezu između virusa Zika i mikrocefalije, a s tim istraživanjem je prisustvo virusa zika i mozgu ploda potvrđeno.

Upravnik Instituta za imunologiju i mikrobiologiju Miroslav Petrovac je naglasio da takva istraživanja obično traju oko šest mjeseci, a slovenačka ekipa je sa izuzetnom predanošću i radom i pro bono saradnjom biotehničkih preduzeća to uspjelo za tri mjeseca.

Istraživanje se temelji na slučaju ranije zdrave Evropljanke kod koje se u toku boravka djelomično i u Brazilu krajem prvom tomjesečja trudnoće pojavila bolest s temperaturom i osipom.

Kako je medijima objasnila upravnica ljubljanskog porodilišta Nataša Tul Mandić, trudnica je došla na ginekološku kliniku na pregled ultrazvukom u posljednjoj trećini trudnoće u oktobru prošle godine.
Ultrazvukom je potvrđeno više nepravilnosti u razvoju ploda i posteljice, zbog čega je početo traženje uzroka za to.

Zbog slabe prognoze, odnosno slabo razvijenog mozga ploda, trudnica se odlučila za prekid trudnoće, a obdukcija ploda je potvrdila teška strukturna oštećenja mozga, čime je potvrđeno da zika napada prije svega ćelije živaca.

Tajtajana Avšič Zupanc sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani objasnila je da se plod može zaraziti s virusom Zika u bilo kom mjesecu trudnoće, a oštećenja su najveća ako se to desi u prvoj trećini trudnoće.

Šta se dešava ako se plod zarazi kasnije, nauka još tačno ne zna, ali se vjeruje da što je plod razvijeniji, virus ima manje mogućnosti da ošteti mozak i utiče na njegov razvoj.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA