Škoda slavi mali jubilej

628

Iako imaju tradiciju dužu od jednog vijeka Česi su bili u ozbiljnim problemima, prijetilo im je gašenje i nestanak sa tržišta, a onda ih je pod svoje uzeo njemački gigant i stvari su se odjednom okrenule na bolje.

Češka “Škoda” svoju priču počela je 1895. u gradu Mlada Boleslava. Kompaniju su osnovali Vaclav Laurin i Vaclac Klement i isprva su proizvodili bicikla da bi kasnije prešli na automobile. Prvi primjerak napravili su 1905. a nedavno su, nakon 111 godina proizvodnje, došli do brojke od 18 miliona sklopljenih automobila.

Međutim tek krajem XX veka priča je za Škodu krenula na bolje. Volkswagen je krenuo sa preuzimanjem fabrike 1991. godine kada su Česi proslavili pet miliona napravljnih automobila. Potpuna tranzicija dogodila se 2000. i od tada Njemci konstantno ulažu novac i daju nove tehnologije kako bi inžinjeri Škode mogli da kreiraju nove modele naravno bazirane ne VW platformama.

Najveći dio automobila proizvodi se u centralnoj fabrici u Mladoj Boleslavi. Od pomenutih 18 miliona čak 12 je napravljeno u ovoj fabrici. U ekspanziji je i fabrika u Kvasiny opštini koja će povećati godišnji kapacitet proizvodnje sa dosadašnjih 150 000 na 280 000 automobila. Ova fabrika inače zapošljava 4 500 radnika.

Kako su Volkswagen automobili jako popularni na našem tržištu ne čudi da i za “Škoda” modelima vlada veliko interesovanje.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA