SIPA suspendovala 11 službenika

1129

Direktor SIPE Perica Stanić potpisao je rješenje u suspenziji 11 policijskih službenike Agencije do okončanja krivičnog postupka ili istrage koju provodi Tužilaštvo BiH.

Policijski službenici se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i primanje poklona i drugih oblika koristi.

Naredbom Tužilaštva BiH obuhvaćen je i zamjenik direktora Agencije Đuro Knežević ali nije suspendovan, o njegovoj sudbinu odlučivaće Nezavisni odbor koji ga je i imenovao.

Svi zajedno se sumnjiče za zloupotrebe tokom unapređenja policijskih službenika u čin samostalnog inspektora.

Od osnivanja 2002. SIPA se nije suočila sa većom aferom. Pod lupom Tužilaštva BiH su šefovi Odjeljenja i vodeći istražitelji ratnih zločina i finansijskog kriminal.

Naredbom Tužilaštva obuhvaćeni je zamjenik direktora SIPE Đuro Knežević, te bivši policijski službenici Halida Pašalić koja je u penziji i Јovica Milosavljević koji je dao otkaz.

– Dobili smo informaciju da je Tužilaštvo pokrenulo postupak protiv visokopozicioniranih službenika u samoj SIPI a sam direktor nas je obavjestio da će provesti suspenziju, izjavio je Borislav Bojić, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH.

Đuro Knežević, Halida Pašalić i Mario Kapetanović teretev se da su u svojstvu odgovornih osobe tokom provođenja internog postupka unapređenja suspendovanim policijskim službenicima omogućavali uvid u testove i time ih protežirali u odnosu na druge kandidate.

– Na osnovu čega su učestvujući u pismenom testiranju na način da im je za razliku od drugih kandidata bio poznat sadržaj testa ,unaprijeđeni u čin samostalnog inspektora i stekli korist koja proizilazi iz tog unapređenja, navodi se, između ostalog u Zahtjevu za pokretanje disciplinskog postupka.

Hoće li nezapamćena sječa tj. suspenzija visokopozicioniranih policijskih službenika uticati na rad same Agencije direktor SIPE nije htio da objasni pred našom kamerom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA