Salkić: Svjedoci smo opasne radikalizacije prilika u RS-u

564

Svjedoci smo nagle i opasne radikalizacije prilika u RS. Aktualne vlasti su tim smjerom počele voditi ovaj entitet svjesne da demokratizacijom i koegistencijom društva gube poluge upravljanja, ocijenio je za novi broj magazina “Novo vrijeme” potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić.

– Zašto bi građani, zašto bi sav srpski narod imao želju odvojiti se od Bosne i Hercegovine u kojoj svi imaju prava, slobode, ekonomski su stabilni i sl. Banja Luka želi izazivati vještački sukob sa Sarajevom, pa svakodnevno ukazuje na nepostojeće opasnosti, nekakve vojne kampove ISIL-a, plaše građane “vehabijama” s naoružanjem i najavljuju mogućnost samoubilačkih napada. Vrše sistematsko odstranjivanje Bošnjaka iz institucija, javnih poduzeća, sa svih mjesta gdje to mogu uraditi, provode diskriminaciju u zapošljavanju, u obrazovanju itd. Ovakvi se procesi vode s najviše razine – smatra Salkić, prenosi Fena.

Naveo je kako je u prvoj sedmici po dolasku na čelo RS-a, Milorad Dodik naredio da se kancelarije bošnjačkog i hrvatskog potpredsjednika izmjeste iz Predsjedničke palate.

– Ona je apsolutno etnički očišćena. Taj potez je postao obrazac kako da se ponašaju i drugi na nižim nivoima. Za petnaest mjeseci, kao potpredsjednik bh. entiteta RS-a, ja nisam popio kafu sa predsjednikom Dodikom. Ne razgovaramo o rješavanju problema, o planiranju budućnosti… Zato što on ne vidi budućnost u kojoj ovdje narodi sarađuju i imaju suživot. On bh. entitet RS vidi potpuno etnički očišćenim – istakao je Salkić.

Kaže da ustavna rješenja u Federaciji BiH i RS-u imaju značajne funkcionalne razlike te će se morati ući u harmonizovanje entitetskih ustava. Jedna od tih razlika je i institucija potpredsjednika. U Federaciji BiH predsjednik ne može donositi odluke bez svojih potpredsjednika. U RS-u predsjednik ne mora konsultovati potpredsjednike nizašta.

– Na ovaj način pozicije Bošnjaka i Hrvata su ugrožene jer nemaju odgovarajuće predstavljanje na tom nivou. Potpredsjednicima su nakon posljednjih izbora uskraćeni i saradnici, tako da su na ovaj način dodatno onemogućeni u svom poslu. Potpredsjednici nemaju ovlaštenja, nemaju pravo na korištenje pečata, nemaju svoj proračun – kazao je, između ostalog, Salkić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA