SAD odbacuju odgovornost za smrt srpskih diplomata

660

Pentagon je saopštio da dvoje srpskih državljana koji su stradali prošle sedmice u Libiji vjerovatno nisu poginuli u američkom bombardovanju.

– Informacije koje za sada imamo ne podržavaju tvrdnju Beograda da su dvoje Srba poginuli u bombardovanju – rekao je portparol Pentagona Džef Dejvis.

On je rekao da bi tijela dvije žrtve, muškarca i žene, čije slike su prenijete preko društvenih mreža, trebalo da imaju mnogo teže povrede da su zaista stradali u bombardovanju koje je izazvalo veoma velike štete.

Te fotografije “ne odgovaraju onome što bi mogli da očekujemo za bombardovanje tih razmjera”, rekao je Dejvis i dodao da SAD nastavljaju da razmatraju raspoložive informacije.

Prema navodima srpskih zvaničnika, službenici ambasade Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić poginuli su u američkom bombardovanju uporišta “Islamske države” u gradu Sabrata u petak.

Oni su bili oteti u Libiji u novembru. Američke vlasti su odmah izrazile sumnju da su oni stradali u američkom bombardovanju, navodeći da su njihovi dronovi posmatrali tu lokaciju sedmicama i da nisu primijetili prisustvo civila.

Kako navodi agencija Frans pres, ova nesigurnost pokazuje koliko je teško za američku vojsku da sa sigurnošću utvrdi rezultat svojih vazdušnih udara uprkos kapacitetima za nadzor iz vazduha koji imaju sa dronovima.

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Džon Brenan je takođe odbio da potrvdi da je u bombardovanju ubijen čovjek koji je bio glavna meta, Nuredin Šušane, poznat kao Sabir, jedan od vođa “Islamske države”, koji, kako se vjeruje, stoji iza dva teroristička napada u Tunisu prošle godine.

– Još se procjenjuje šta se s njim dogodilo – više puta je ponovio Brenan u intervjuu za javni radio En-Pi-Ar (NPR).

– Ono što radimo u ovakvim slučajevima jeste da skupljamo dodatne obavještajne podatke i da nađemo sve što se može naći o tome ko je bio tamo u trenutku bombardovanja – rekao je Brenan.

U američkom vazdušnom udaru u zoru u petak u Sabrati poginulo oko pedeset ljudi.

Radnici ambasade u Libiji Jovica Stepić i Slađana Stanković nastradili su od posljedica detonacije i nisu bili mučeni, pokazali su obdukcioni nalazi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA