Ruski naučnici smislili novi način da sačuvaju Zemlju

607

Naučnici sa Tomsk stejt instituta u Sibiru osmislili su novi način uništavanja asteroida koji bi mogli da pogode Zemlju.

Naučnici sa Instituta za primijenjenu matematiku i mehaniku “Tomsk stejt” izračunali su kako mogu da dignu u vazduh asteroid prečnika 200 metara koristeći nuklearnu energiju, a takođe vodeći računa da opasni ozračeni dijelovi asteroida ne slete na Zemlju.

– Ovaj metod predlažemo za uništavanje opasnosti iz svemira kada nije moguće nježnije eliminisati objekat, ili se može koristiti za uništavanje objekata koji se vraćaju u pravcu Zemlje – objasnila je Tatjana Galušina, istraživač na Odjeljenju nebeske mehanike i astrometrije.

– Prethodne preventivne mjere za uništavanje asteroida na putu ka našoj planeti su veoma efikasne, ali mogu da imaju katastrofalne posljedice ako mnogo visokoradioaktivnog šuta padne na Zemlju – rekla je Galušina.

Pošto se većina potencijalno opasnih objekata koji prijete Zemlji iz svemira vraćaju u više navrata, naučnici predlažu da se asteroid raznese u trenutku kada je na većoj udaljenosti od naše planete.

Oni su izračunali da bi nuklearna energija jednaka milionu tona TNT-a raznijela asteroid u mnoštvo čestica gasa i tečnosti, pojedinačno ne većih od deset metara.

Nakon što je otkriven 2004. godine, za Apofis asteroid je procijenjeno da ima 2,7 odsto šanse da utiče na Zemlju 2029. godine.

– Budući da bi raketa raznijela asteroid s zadnje strane, praktično bi svi preostali dijelovi nakon razaranja letjeli naprijed. Orbita fragmenata će se na ovaj način bitno razlikovati od orbite asteroida. Deset godina poslije eksplozije mali broj dijelova će pasti na Zemlju, ali njihova radioaktivnost će značajno opasti tokom tog vremena – objasnila je Galušina.

– Trebalo bi napomenuti da su nuklearne eksplozije u svemiru zabranjene po međunarodnom pravu, ali u slučaju stvarne opasnosti po čovječanstvo može doći do izuzetka tog pravila – rekla je Galušina.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA