Rijad: Ako pregovori ne uspiju, Asada treba ukloniti silom

536

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al-DŽubeir je izjavio da, ukoliko pregovori o miru u Siriji ne urode plodom, predsjednika te zemlje Bašara al-Asada treba “ukloniti silom”.

– Vjerujem da je Asad oslabio i da je gotov – rekao je al-DŽubeir u intervjuu za CNN i dodao: “Bašar al-Asad će otići, ne sumnjam u to. On će otići ili političkim procesom ili će biti sklonjen na silu”.

– Mi ćemo, koliko god budemo mogli, insistirati na tome da politički proces uspije. Ali ako ne uspije, to će biti zbog tvrdoglavosti sirijskog režima i njihovih saveznika – istakao je šef saudijske diplomatije i dodao da će u tom slučaju “postati jasno da nema druge opcije nego da se Bašar al-Asad ukloni silom”.

On je naveo da je Saudijska Arabija spremna da pošalje kopnene snage u borbe u Siriji, ali samo u sklopu koalicije na čelu sa SAD.

Nade u razrješenje konflikta u Siriji je pobudio dogovor o prekidu neprijateljstava u toj zemlji i dostavi humanitarne pomoći opkoljenim sirijskim gradovima, koji su objavili američki državni sekretar DŽon Keri i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Saudijska Arabija je nešto ranije potvrdila da je poslala svoj avion u vazduhoplovnu vojnu bazu Indžirlik članice NATO-a Turske u cilju borbe protiv militanata takozvane Islamske države.

Savjetnik saudijskog ministra odbrane, brigadni general Ahmed al-Asiri je kasno sinoć za televizijsku stanicu Al Arabija izjavio da je Saudijska Arabija posvećena intenziviranju borbe protiv IS i da je slanje aviona u Tursku dio tih napora, prenosi Rojters.

Al-Asiri je dodao da je trenutno prisustvo njegove zemlje u bazi Indžirlik ograničeno na jedan avion i da nisu poslate kopnene trupe.

On je na pitanje novinara da li su u Indžirlik takođe poslati vojnici odgovorio: “Sve što je poslato je avion koji pripada vojsci Saudijske Arabije.”

Zvanični Rijad je proteklih nedelja ponovo počeo da učestvuje u vazdušnim udarima protiv IS, a američki ministar odbrane Eš Karter je u četvrtak pozdravio obećanje saudijskih vlasti da će povećati svoju ulogu u udarima protiv džihadista.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu je juče izjavio da je Saudijska Arabija izvršila inspekciju njihove vazduhoplovne vojne baze, u sklopu priprema za slanje aviona.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA