Renault predstavio bolid i vozače za 2016. (FOTO)

586

U predgrađu Pariza održana je konferencija za medije na kojoj je Renault objavio povratak svoje ekipe u šampionat Formule 1, te je predstavljen bolid za 2016. godinu i obznanjena imena vozača.

Francuska kompanija prodala je tim 2010. godine Lotusu, međutim novi vlasnici ekipe slavnog imena nisu se snašli u vremenu ekonomske krize, pa su Francuzi odlučili da otkupe tim nazad i ponovo se uključe u šampionat kao konstruktori.

Na prvim slikama bolida vide se konture automobila po propisima za 2016. godinu, ali je potvrđeno da će vozilo u končanoj formi da se pojavi na predstojećim zimskim testovima. Tradicionalna “crno-žuta” kombinacija boja takođe nije konačna šema. Izvjesno je jedino da će automobil nositi oznaku “RS16”…

renault bolid

Na čelu Renaultovog F1 tima biće ČirilAbitebul, dok će glavni inženjer biti Bob Bel. Vozači će biti mladi asovi, sinovi nekadašnjih vozača Formule 1, Danac Kevin Magnusen (23) koji je prije dvije sezone vozio za Meklaren (sin nekadašnjeg asa Hana Magnusena) u Renault je “uskočio” umjesto Venecuelanca Pastora Maldonada i Džolon Palmer (25), sin Džonatana Palmera koji je vozio u F1 osamdesetih godina, doskorašnji test-vozač ekipe.

Rezervni vozač biće 19-godišnji Francuz Esteban Okon.

Renault je posljednjih godina kao proizvođač motora imao mnogo uspjeha u F1 tokom saradnje sa Red Bullom, ali na konferenciji je saopšteno da se prvi veliki rezultati novog tima očekuju tek za tri sezone. Renault je kao konstruktor osvajao titule svjetskog šampiona 2005. i 2006. godine kada je za njih vozio Fernando Alonso.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA