“Putinov cilj je dezintegracija Evropske unije”

668

Američki i evropski lideri prave “strašnu grešku” uzimajući ruskog predsjednika Vladimira Putina za svog saveznika u borbi protiv “Islamske države”, izjavio je američki milijarder Džordž Soroš.

Putinov pravi cilj jeste dezintegracija Evropske unije, smatra Soroš, a prenosi Raša tudej.

U tekstu za “Project-syndicate.org”, Soroš ukazuje da je “najbolji način (da se izvrši dezintegracija evropskog bloka) plavljenje EU sirijskim izbjeglicama”.

– Nema razloga da se vjeruje da je intervenisao u Siriji kako bi pogoršao evropsku izjbegličku krizu. Ali onog trenutka kada je Putin vidio priliku da ubrza dezintegraciju EU, on ju je zgrabio. Svoje postupke zamaskirao je pričom o saradnji protiv zajedničkog neprijatelja, istakao je Soroš.

Prema njegovim riječima, “teško je razumijeti” zašto i Evropa i Vašington “uzimaju Putina za riječ”, umjesto da o “njemu prosuđuju na osnovu njegovog ponašanja”.

– Borba za opstanak stavlja EU nasuprot Putinove Rusije. “Islamska država” predstavlja prijetnju za obe, ali ne treba ga precjenjivati. Napadi džihadista terorista, koliko god zastrašujući, ne mogu se porediti sa prijetnjom Rusije”, naglasio je Soroš.

Rusija i EU su u trci s vremenom, a pitanje je “ko će se urušiti prvi”, navodi Soroš, prenosi Tanjug.

– Putinov režim se suočava sa bankrotstvom u 2017, kada veliki dio stranog duga dođe na naplatu, a politički nemiri mogu izbiti i ranije, rekao je Soroš.

Soroš procjenjuje da je EU osuđena da se raspadne zbog aktuelnih problema.

Od 2008. i paketa pomoći Grčkoj, EU je rješavala jednu krizu za drugom, ali je danas suočena sa pet ili šest kriza istovremeno, što bi moglo da se ispostavi kao previše, poručio je Soroš.

– Kao što je Angela Merkel ispravno predvidjela migraciona kriza ima potencijal da uništi EU, dodao je Soroš.

On dalje tvrdi da će “Putin moći da stekne značajnu ekonomsku korist od podijeljene Evrope koristeći veze sa privrednim interesima i antiveropskim partijama koje je pažljivo gajio”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA