“Prvi korak”: Nova beba u porodici (VIDEO)

891

Dolazak nove bebe u porodicu, značajno mijenja stil života i svakodnevne obaveze. To vrlo dobro zna i Tijana Petković koja je prije mjesec i po dana postala majka i to po drugi put. Stariji sin, Mateo nam se pohvalio da je jedva dočekao da se rodi Andreo.

Sada jedva čeka kada će brat porasti kako bi se zajedno igrali i pravili nestašluke.
– Dosta toga se promjenilo. Znali smo šta nas čeka, ali opet zaboravi se nakon tri i po godine poslije njega, gdje smo ušli u neki ritam, doručak, ručak, šetanje. Onda dođe beba koja traži ustajanje po noći, dojenje, presvlačenje, mislim da je najgori taj prvi period – priča Tijana Petković.

Veoma je važno na novonastalu situaciju, pripremiti starije dijete, a taj proces počinje tokom trudnoće, kaže psiholog Irena Spasojević. Djetetu bi, ističe, u zavisnosti od uzrasta, trebalo dopustiti da osluškuje pokrete bebe, učestvuje u izboru imena ili garderobe.

– Takođe jako je bitno pričati sa djetetom o tome šta osjeća, šta želi, oko čega se razija određen strah. Dolazak bebe dovodi dijete u potpuno drugu poziciju i jako je bitno da prihvatimo da dijete ne može odmah da razvije ljubav prema bebi, moguće su čak mnoge regresivne rekacije, na primjer ako je dijete naučilo da ide na tutu, moguće je da nuždu ponovo obavlja u pelenu, agresivni ispadi prema bebi – objasnila je Irena Spasojević, diplomirani psiholog.

– Najvažnije je njih pripremiti, pričati puno sa njima, da će doći beba, da neće više imati toliko svog prostora i mene sa njim – složila se Tijana i dodaje:
– On meni pomaže, nosi pelene, aktivira termofor bebi kad ima grčiće. Bude tu kad je beba, pomogne mi odnijeti prljav veš, odnese pelenu u smeće. Za sada ne pokazuje neke znake ljubomore, ali ima momenata kad pita kada će beba porasti da se igra as njim, to je jedino što čeka. Kad ode kod babe i dede zove mene i pita: jel beba porasla, jel se ja mogu doći igrati i tako.

Dijete bi, i nakon dolaska brata ili sestre, trebalo da ostane uključeno u sve dosadašnje aktivnosti. Zadatak tate , u svemu tome, je da umornu mamu učini srećnom i zadovoljnom te da je zaštiti od svih neprijatnih okolnosti, poručuju psiholozi.
– Naravno, tata je tu uključen i oko njegovih aktivnosti, provođenja vremena, razgovaranja o tome kako se dijete osjeća, šta želi i šta ne želi i da ta čitava porodična dinamika ne bude izmjenjena iz ugla djeteta – riječi su psihologa.

– Dosta mi pomaže pogotovo noću, pošto sam ja velika spavalica, onda suprug preuzme od pola noći njega kad ga ja podojim, onda ga on preuzme da ga pronosa, podrigne – kaže Tijana.
Ukoliko živite u malom stanu, kao i porodica iz naše priče, dolazak bebe donijeće i malo veće promjene u vašem životnom prostoru. Tijana nam je otkrila kako su suprug i ona reorganizovali stan.

– Jedna od promjena koja se desi kada dodje beba je što, pogotovo ako imate malo manji stanj kao i mi, onda morate kompletno da napravite reorganizaciju. Mi smo izbacili njegov krevatac i ormarić. Stavili smo krevete na sprat, tako da je beba u donjem dijelu, on je u gornjem. I to jedna od promjena. Moramo se snaći.
Uživajte u svakom trenutku majčinstva. Grlite i ljubite svoju djecu, prihvatite pomoć porodice i ne zaboravite da vašem starijem djetetu pokažete da tek rođena beba ni na koji način ne može da otme vašu ljubav i pažnju, poručuju stručnjaci.

Autor: Natalija Todorović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA