Prijeti nam katastrofa o kojoj niko ne govori

563

Nasin stručnjak za vodu Džej Famigljeti upozorava da Zemlju čeka katastrofa o kojoj niko ne govori, a tiče se isušivanja i gomilanja vode na raznim područjima, što će dovesti do niza kataklizmi.

On je jedan od autora istraživanja koje je objavljeno u časopisu “Nauka”, u kome se upozorava da se već suva područja dodatno isušuju, dok se ona natopljena vodom sve više pune.

Zbog toga je zadnjih nekoliko desetljeća tlo upilo dodatnih 3,2 triliona tona vode, koja se skuplja u zemlji, jezerima i podzemnim vodama, što je usporilo očekivano podizanje morskog nivoa usljed topljenja ledenjaka.

Istovremeno, suve regije na Zemlji dodatno se isušuju, pa nikada nije postojao veći kontrast između suvih i natopljenih područja.

Natopljena područja uključuju rijeku Misuri, sjeverni Amazon i dijelove Afrike, dok su se dodatno isušila područja Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike.

Mnogi upravo dugogodišnju sušu navode kao jedan od inicijatora sirijske krize.

Rezultat takve polarizacije i nejednakog pristupa pitkoj vodi imaće globalne posljedice na sve sfere života: od globalnih migracija, ekonomskih i političkih nestabilnosti pa sve do izumiranja vrsta.

– Uprkos istraživanjima koja pokazuju da se sprema globalna katastrofa, niko ništa ne preduzima kako bi se stalo na kraj problemu vode, zaključuje Famigljeti.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA