Predstavnički dom PFBiH: Odobren predloženi Zakon o porezu na dobit

690

Većina poslanika Predstavničkog doma Federalnog parlamenta odobrila je Prijedlog novog zakona o porezu na dobit.

Prethodno je većinski odbijeno 13 od 14 amandmana, uloženih na taj tekst iz stranaka opozicije koje su prigovorile da zakon ukida poticaje izvozno orijentiranim privrednim subjektima, što su iz Federalne vlade osporili. Od još jednog uloženog amandmana, jedinog iz stranaka parlamentarne većine, predlagač je odustao.

Da bi zakon stupio na snagu, treba da ga u istom tekstu odobri i Dom naroda.

Zakon propisuje plaćanje poreza na dobit privrednim subjektima po stopi od deset posto na poreznu osnovicu utvrđenu u poreznom bilansu.

Raspravu i odobravanje tog teksta obilježilo je i traženje predsjednika Udruženja poslodavaca u FBiH Safudina Čengića, a potom insistiranje poslanika iz redova Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, da se Čengić obrati Predstavničkom domu povodom te tačke dnevnog reda.

Predsjedavajući Doma Edin Mušić, uz izvinjenje Čengiću, nije mu dao riječ.

– Udruženje poslodavaca imalo je priliku da iznese prijedloge i sugestije na tekst dok je bio u javnoj raspravi, kazao je Mušić te najavio da će Federalnoj vladi biti inicirano da što prije razmotri zakon o poticajima.

Stav Udruženja je, naime, da je taj zakon (o poticajima) trebao da bude u parlamentarnoj proceduri uporedo s danas odobrenim zakonom.

Za razliku od teksta o porezu na dobit, bez rasprave su poslanici odobrili nacrte izmjena i dopuna Zakona o slobodi pristupa informacijama te Zakona o arhivskoj građi FBiH, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH te Nacrt novog zakona o hemikalijama.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je u toku.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA