Potresno oproštajno pismo Veljka Čubrilovića, člana Mlade Bosne…

680

Na današnji dan 1915. godine, u Sarajevu je obješen srpski učitelj Veljko Čubrilović, član Mlade Bosne, drug Gavrila Principa, jedan od učesnika atentata 28. juna 1914. na austrougarskog prestolonaslijednika nadvojvodu Franca Ferdinanda.

Noć pred smrt, Veljko je svojoj porodici napisao pismo. Original je spaljen po naredni suda, ali se tamničar sažalio i prije nego što ga je zapalio, prepisao ga je.

Prenosimo vam dio pisma:

“Kada primiš ovo pismo, moj duh lebdeće nad Tobom i našim čedom, milom Nadom. Tvoj Veljko ostaviće ovu “dolinu suza”, a ništa nema da ostavi tebi, mila moja, i našem djetetu, nego svoju neizmjernu ljubav prema nama. Dušo, posljednja moja misao biće upućena vama, mojim najmilijima. Ne tuguj mnogo, ne žalosti se. Tako je moralo biti.

Preda mnom na stolu leže slike Tvoje i Nadine, ja vas ljubim, a neki unutrašnji glas mi šapće, da će vas poslije moje tragedije pratiti sreća i blagoslov Božji. Budite sretni, a vrijeme će izliječiti i ovu tešku ranu. Mila moja ja poznajem život i predviđam da ćeš ti hrabro koračati kroz njega i krčiti trnovite staze kojim ćete stupati.

Ali dušo, ako bi put bio isuviše trnovit da ne bi dostojalo Tvoje snage da ga krčiš, potraži druga koji će Te razumijeti, kao što sam Te ja razumijevao, pa s njime udruži svoj život. Od mene, neka Ti je prosto. Ti si zaslužila da budeš sretna.

Kada naša Nada odraste i mogne razumijeti, ispričaj joj sve o njenom ocu. Držim da će me razumijeti i oprostiti svome ocu što je osirotila. Da, ja tražim i molim njen oproštaj, jer nisam prema njoj izvršio roditeljsku dužnost. Ti ćeš reći milom čedu: tvoj tata je tebe volio više nego svoj život, ljubio te i nosio kada si bila mala, o tebi je mislio i dan i noć.

Neizmjerno vas voli i ljubi vaš tata. Neka vas Gospod blagoslovi. Molite se njemu, da mu bude milostiv.”

Veljko Čubrilović je rođen 6. juna 1886. godine, u Gradišci. Školovao se i radio u Novom Sadu, Somboru, Tuzli, gdje se oženio Jovankom Adamović. Bračni par Čubrilović 1910. godine dolazi u Priboj, gdje je Veljko radio kao profesor i gde se rodila njihova ćerka Nada. Zajedno sa bratom Vasom bio je pripadnik Mlade Bosne.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA