Poslanici podržali smjenu Gašića, razlozi – različiti

563

Seksistička uvreda novinarke nije jedini razlog za smjenu ministra odbrane, rekla je danas šefica poslanika DS Nataša Vučković.

– Naš glas za razrješenje Gašića nije amnestiranje od odgovornosti i njega i cijele vlade, rekla je šefica poslanika DS Nataša Vučković, dodajući da je lista razloga zbog kojih je Gašić trebao odavno da bude smijenjen podugačka.

Među te razloge je svrstala odnos prema zaštitniku građana Saši Jankoviću, te pad helikoptera.

Vučković je napomenula da su žene poslije Gašićeve izjave novinarki doživejle još jednu uvredu i poniženje, a da je reakcija bila takva da ni premijer Aleksandar Vučić nije mogao da ga odbrani.

DS, prema njenim riječima, ne vjeruje da se Gašiću ta izjava omakla, jer je to samo jedna u nizu neprikladnih izjava ljudi koji su na vlasti, jer je “politički dijalog nepristojan, jer se kreira i podstiče tabloidna mašinerija, štancuju se partijska saopštenja sa jezikom mržnje. . . “.

Ona smatra i da današnju sjednicu treba posmatrati u kontekstu predstojećih izbora, na kojoj premijer i Vlada Srbije žele da stvore iluziju pincipijelnosti, boraca protiv diskriminacije i zastupnika evropskih vrednosti.

Poslanici SPS i NS podržaće prijedlog premijera Aleksandra Vučića za smjenu ministra odbrane Bratislava Gašića, zbog toga što ministri svojim izjavama moraju da pruže primjer cijelom društvu, dok će poslanici opozicije to učiniti zbog afere helikopter i što se izvinio novinarki “kad je shvatio da su kamere uključene”.

Šef poslanika SPS Đorđe Milićević izjavio je danas da će ta stranka prihvatiti suugestiju premijera za smjenu Gašića, ali i predlog da poslanici moraju da budu primjer za čitavo društvo.

– Podržavamo razrješenje, ali ne zato što nije dobro radio, već zato što ministri svojim izjavama moraju da budu primjer cijelom društvu, istakao je on.

Milićević je naveo da je potrebno da se iz javnog diskursa izbaci sve negativno što može da se definiše kao nasilje, kako bi Srbija postala pristojna zemlja u kojoj će se pristojno komunicirati.

Prema njegovim riječima, ovo je prva vlada koja nije bježala od ogovornosti, “nisu se skrivale greške i plasirale laži da se pokriju bilo čije brljotine. I to je suština priostojnosti, pošteno raditi i biti odgovoran, ukazao je on.

Šef poslanika SPS je naveo da je mišljenje te stranke da je i Gašić pošteno i odgovorno radio svoj posao, te da je radio bar 10 puta više i bolje od onih koji ga kritikuju.

Toj tvrdnji u prilog, Milićević je naveo da je Gašić imao jasnu viziju o razvoju sistema odbrane, da Vojska Srbije uživa ogromno povjerenje i da je položaj i standard pripadnika vojske poboljšan,a u namjenskoj industriji je u prošloj godini uposleno preko 1.000 ljudi.

Takođe, u skladu sa vojnom neutralnošću Gašić je gradio bolje odnose i sa Istokom i Zapadom.

Dubravka Filipovski izjavila je da će poslanička grupa Nove Srbije podržati prijedlog premijera o razrješenju, ali ne zato što, kako je navela Gašić nije imao zapažene rezultate, već zato što je zbog umora ili okolnosti, rekao novinarki nepristojnu rečenicu.

Ona je rekla da želi da, kao članica skupštinskog odbora za obranu i unutrašnje poslove ukaže i na dobar rad Gašića i saradnika, koji su tom odboru podnosili izvještaje o rezultatima rada.

Gašić je u 2015, kako je navela, ostvario rezultat u izvozu naoružanja od 1,1 milijardu dinara, a prema ugovorima koje je već potpisao za ovu godinu, ta cifra je povećana za 400 miliona.

Filipovski je dodala da je više od 900 vojnika dobilo krov nad glavom 2015, a od 2012. do danas reijšeno je ukupno 4.082 stambena pitanja pripadnika Vojske Srbije.

Prema njenim riječima, od 2012. do danas vojska je učestvovala u 97 međunarodnih vežbi, 33 sa SAD-om, šest sa Rusijom i 58 sa zemljama EU, a za dvije vježbe, Srbija je bila domaćin.

– Zbog umora, raznih okolnosti, izletjela mu je rečenica kojom je uvrijedio novinarku, ali je dobro što se odmah izvinio i pokajao, rekla je Filipovski.

Odgovornost za javno izgovorenu riječ razlog je što će poslanici PUPS-a podržati prijedlog za razrješenje ministra odbrane Bratislava Gašića, rekao je lider PUPS-a Milan Krkobabić, u skupštinskoj raspravi o predlogu premijera za razrješenje Gašića.

Krkobabić je rekao da se danas mijenja politička istorija zemlje, budući da se po prvi put dešava da neko odgovara zbog javno izgovorene riječi.

– Bila je to nesmotrena, neoprezna, neumjerena izjava, ali imamo svi saglasje o tome da nije bila primjerena nosiocu javne funkcije. Ovo je jedinstvena prilika da pred sve nas ističemo javno izgovoreno riječ, rekao je Krkobabić, dodajući da današnju raspravu u republičkom parlamentu vidi kao ozdravljujuću za našu političku scenu.

– Ovo treba da bude preokret na srpskoj političkoj sceni, da otvori novu stranicu kada se tiče javno izgovorene riječi. Glasaćemo za ovaj prijedlog, poručio je Krkobabić.

Marko Đurišić ispred poslanika Socijaldemokratske stranke-Zajedno za Srbiju-Zeleni Srbije poručuje da, ako se željela pokazati politička pristojnost, Gašić je trebalo da se izvini novinarki odmah, “a ne tek uveče kada je shvatio da je sve snimljeno i kada je njegova izjava postala tema u javnosti”.

On je rekao da će te stranke glasati za razrješenje Gašića, ali zato što nije rasvjetljena afera helikopter, šta su radili pripadnici u obezbjeđenju brata premijera i gradonačelnika Beograda, što nije rasvetljeno nezakonito praćenje predstavnika političkih stranaka od strane VBA, što nije dobijen odgovor o aferi prisluškivanja, i zbog vrijeđanja novinarke, kao i što se ministar izvinio tek nakon što je to postala tema.

Đurišić je kritikovao premijera što je rekao da odbija da sluša kritike na račun pada helikoptera, i dodao da se u Skupštini nije raspravljalo o sukobu žandarmerije i Kobri koje su čuvale brata šefa srpske vlade.

On je kazao da se čeka na razrješenje raznih afera već godinama i da ne vjeruje da je politika koja se vodi posljednje četiri godine nije politika koja vodi Srbiju u boljitak.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA