Planinarenje kao hobi (VIDEO)

926

Dejana Tešanović i Miodrag Stanić aktivni su članovi planinarskog društva “Visokogorci” u Istočnom Sarajevu. Usponom na razne vrhove širom Bosne i Hercegovine i regiona, stekli su iskustvo kojim mogu posavjetovati buduće zaljubljenike u planinarenje.

Planinarenjem su počeli da se bave iz hobija, ali vremenom ljubav prema ovoj aktivnosti je rasla. Danas, kako kažu, penjanje na nekoliko hiljada metara im predstavlja zadovoljstvo. Ipak, postoje i pravila koja se moraju poštovati da bi sama akcija prošla bez problema.

– Sam uspon na planinarski vrh je svaki put priča za sebe, posebno kad izađete na planinski vrh. Taj osjećaj zadovoljstva, taj osjećaj slobode, osjećaj mirnoće, to je nešto što se zaista ne može riječima opisati dok se ne doživi. Svaki odlazak na planinu je jedna jedinstvena priča, donosi uvijek različite emocije, uvijek su različiti uslovi, tako da mi planinu nikad ne smijemo da potcjenimo, jer u tom slučaju mogu da se dese greške koje su katastrofalne, rekla je Dejana Tešanović.

I nakon nekoliko godina iskustva, ističu da se pravila planine moraju poštovati. Svaki veliki vrh je novi izazov, ali ne po svaku cijenu.

– Što je teži sam uspon, to je osjećaj bolji. Da kažem, čovjek se osjeća ispunjenije, zadovoljnije, zadovoljniji sam sobom, tako da su to stvari gdje čovjek testira sam sebe, da vidi koliko može i dokle može i koje su njegove granice. Uvijek, kao što maloprije kažem, treba biti pažljiv i ne pretjerivati, dodala je Tešanović.

– Dosta je tih situacija bilo, mnogo Bogu hvala onih ljepših, pravih. Mada je bilo i onih kad nas je, što ja kažem, planina ošamarila, vaspitala, pa smo morali da se vratimo sa neke ture da ne bi došli do nekih neželjenih posljedica. Uglavnom ako se planina poštuje i ako se poštuju pravila koja planina piše svojom pričom, onda to bude onako kako mi zamišljamo kad krenemo na tu turu, da to bude lijepo i da uživamo na toj planini, kazao je Miodrag Stanić.

Dejana i Miodrag imaju i savjete za sve koji planiraju da se bave ovim uzbudljivim hobijem.

– Potrebna je dobra psiho-fizička kondicija, predznanje, poznavanje planine, poznavanje topografije i planinarska oprema za zimske uslove. Uvijek se mora nositi sa sobom cepin, dereze, malo prusike, užeta , dobra garderoba, topla zimska jakna, pantalone i da kažem najvažniji dio planinarske opreme je obuća. Sve to u jednom sklopu kad se posjeduje i kad se s tim krene, onda uz dobru ekipu, dobro društvo, na planini može samo da se uživa, dodao je Stanić.

Pohodi na Leliju, Maglić, Treskavicu, Visočicu, samo su neki od uspona članova ovog planinarskog društva iz Istočnog Sarajeva. S obzirom na ljubav koju gaje prema planinarenju, treba očekivati i pohod na neki od najviših evropskih i svjetskih vrhova.

Autor: Marko Tešanović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA