Papa Franjo: Samo Putin štiti hrišćane širom svijeta

700
Predstojeći susret pape Franje i ruskog patrijarha Kirila ne samo da će biti istorijski vjerski događaj, od njega veliku korist mogu da imaju hrišćani širom svijeta, piše francuski list „Žurnal d`dimanš“.
U pokušaju da odbrani hrišćane na Bliskom istoku i drugim dijelovima svijeta gdje su progonjeni, papa Franja želi da zatraži pomoć od ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prema papi Franji, Putin je „jedini sa kojim katolička crkva može da se ujedini u odbrani hrišćana na istoku“.

– Važno je da se pridružimo naporima Rusije da bi sačuvali hrišćanstvo u svim dijelovima svijeta gde je ugroženo – rekao je papa Franjo, prenosi „Žurnal d‘ dimanš“.

Papa Franjo se nada da će uz Putinovu pomoć doprijeti do sirijskog predsjednika Bašara el Asada, iranskog lidera Hasan Rohanija, pa čak i kineskih vlasti i razraditi plan za pomoć hrišćanima na ovim prostorima.

Peking i Vatikan nikada nisu imali zvanične diplomatske odnose, ali je papa za francuski list izjavio da se nada da će uskoro doći do kontakta.

Papa Franjo će se sastati ruskim patrijarhom Kirilom u petak, 12. februara. Biće to prvi susret poglavara dvije crkve koje su se razišle raskolom 1054. godine.

Sastanak će se održati na Kubi, na aerodromu u Havani, gdje će papa Franjo i patrijarh Kiril razgovarati, a kasnije potpisati zajedničku izjavu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA