Otvorena izložba karikatura u organizaciji časopisa “Nosorog” (VIDEO)

866

Karikatura poznatog pisca Branka Ćopića, djelo autora Hosea Karka iz Španije, izdvojila se u moru lica najpozantijih pisaca svijeta i odnijela prvu nagradu na Osmom konkursu karikatura časopisa “Nosorog”.

Oko 400 radova 135 karikatursta pristiglo je na temu „Najveći svjetski pisci od Homera do danas“. Iako je nagradni fond skroman, u konkursu su učestvovali umjetnici iz 41 zemlje. Na listu mnogobrojnih svjetskih pisaca organizatori su dodali i imena dva naša najpoznatija pisaca Branka Ćopića i Ive Andrića. Pobjednička ali i ostale karikature izložene su u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS.

– Žiri se nije tu rukovodio koji je pisac predstavljen, nego kako je pisac predstavljen. Po ukupnoj ocjeni žirija, Hose Karka iz Španije je pobijedio sa predstavljanjem Branka Ćopića. Prošle godine se obilježavala stogodišnjica od rođenja Ćopića – rekao nam je Goran Kljajić, glavni urednik časopisa “Nosorog”.

Žiri je i ove godine bio internacionalan. Članovi žirija bili su predstavnici časopisa “Nosorog”, te kolege iz Srbije, Rumunije i drugih zemalja. Pred njima je bio težak zadatak jer su radovi predstavljali širok spektar likova.

– Izuzetno mi drago da je to ovako kvalitetan konkurs i svi dosadašnji su bili kvalitetni. Ove godine je 41 autor učestvovao. Mislim da je jedne godine bilo 66. Mislim da u RS i BiH na kraju, ne vjerujem da bi ikakav konkurs bilo čega, da je stiglo iz toliko država autora – riječi su Miladina Bijelića, člana žirija.

– Česta je tema bila Hemingvej, Kafka, Tolstoj, imamo i Homera. Iz srednjeg vijeka imamo Dantea, Šekspira i tako – dodaje Bijelić.

O stanju u svijetu karikature teško je govoriti. Autori kažu, za vrijeme bivše Jugoslavije, domaći karikatursiti bili su svjetski poznati, mnogo se radilo i fino živjelo. Danas je sve to mnogo drugačije.

Izložba karikatura, koju je organizovao časopis “Nosorog” uz finansijsku podršku Gradske uprave, će u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci potrajati do 20 februara. Tako da ako do tada posjetite biblioteku kako bi uživali u knjigama, pogledajte i izložbu, možda tamo nađete i karikaturu svog omiljenog pisca.

Autor: Jelena Milovanović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA