Omladinska organizacija EPA domaćin sedmodnevnog treninga pod nazivom SISTEM

560

Brčko je ovih dana domaćin sedmodnevnog seminara o reproduktivnom zdravlju, koje u organizaciji omladinske asociacije EPA, okuplja učesnike iz 11 zemalja. Učesnici iz Jermenije, Azerbejdžana, Estonije,Ukrajine te zemalja bivše Jugoslavije, ponijeće iz Brčkog edukaciju i znanje koje će širiti i u svojim zemljama. Radionicu je danas posjetila i naša dopisnička ekipa.

Omladinska organizacija EPA iz Brčkog, domaćin je sedmodnevnog treninga pod nazivom SISTEM, koji obuhvata obrazovanje mladih iz oblasti reproduktivnog zdravlja sa posebnim akcentom na polno prenosive bolesti. Projekat koji je podržan od strane evropske unije okupio je 33 učesnika iz jedanaest zemalja. Predsjednik Udruženja EPA iz Brčkog ističe da je radionica, odlična prilika da se razmjene iskustva ali i proširi saradnja sa drugim zemljama. Reproduktivno zdravlje i polno prenosive bolesti su još uvjek tabu tema našeg društva, rekao je prvi čovjek EPE.

– Što se tiče statističkih pokazatelja, nažalost nemamo precizne informacije, upravo to nas je i podstaklo jer se jako malo priča o tome…09,17…09,51 Na ideju smo došli jer smatramo da je to veliki problem,znači, mi smo sami sebe uvjerili da je to veliki problem. Tihi ubica, konkretno SIDA. Evropska unija je to prepoznala kao problem, globalni problem, što je razlog zbog čega je i podržan ovaj naš projekat, rekao je predsjednik Udruženje EPA Jevto Ilić.

Trening koji je pored učesnika sa prostora bivše Jugoslavije okupio i značajan broj mladih iz Jermenije, Azerbejdžana, Turske, Italije,Estonije i Ukrajine trajaće u Brčkom sedam dana. Učesnici kažu da su zadovoljni, kako samim treningom i temom, tako i gostoprimstvom na koje su naišli u našoj zemlji.

– Imamo tri učesnika iz Azerbejdžana i mi smo, odprilike smatrali da će biti jago dobar projekat, međutim, kada smo došli ovdje, uvjerili smo se da je to i iznad naših očekivanja, mnogo interesantnije, nego što smo mogli i da zamislimo, kazao je Kamran Mamladov iz Azerbejdžana.

– Putovali smo cijeli dan, međutim, željeli smo itekako da dođemo, jer je vrjedilo da se dođe. Organizatori su fenomenalni, kao i predavači. Jako dobro su edukovani za sve ovo što nas uče o IYV i temi o kojoj ovde razgovaramo, dodala je Barbara Ricato iz Italije.

Učesanici obuke koju drže predavači, ljekari iz Novog Sada, svojevrsni su ambasadori svojih zemalja u kojima će nastaviti širiti edukaciju iz oblasti reproduktivnog zdravlja, što je i glavni cilj projekta sistem. Pored multikulturalne interakcije edukacije i rada, boravak u Brčkom, iskoristiće i u svrhu upoznavanja naše zemlje u kojoj su kao gosti prvi put.

Autor: Željko Lazarević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA