Održan naučni skup „Ekonomija znanja u svjetlu migranstek krize – šanse i /ili rizici“

2327

Na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci danas je održan naučni skup „Ekonomija znanja u svjetlu migranstek krize – šanse i /ili rizici“. Pored skupa, u prostorijama fakulteta održan je još jedan događaja, a to je svečana promocija ekonomista i magistara.

Od 31 samo dvije vodeće kompanije u zemlji imaju mogućnost da godišnje rastu preko pet odsto a da ne ugroze svoje poslovanje, pokazalo je istraživanje. I kada bi se dobila prilika za izlazak na tržište Evropske Unije preduzeća to ne bi mogla da iskoriste. Ali bi zato dolazak migrantske krize na naš prag, izazvao velike probleme. A sve troškove, neko bi morao da plati. Sve ovo moglo se čuti u sklopu jedne od tema na naučnom skupu “Ekonomija znanja u svjetlu migrantske krize- šanse i /ili rizici”, koji je održan na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci.

– Bila bi daleko lošija budući da migrantska kriza sama po sebi podrazumijeva trošak taj trošak neko mora pokriti, budžetske prihode neko mora uplatiti a taj u koga svi gledamo je upravo privreda , odnosno preduzeća koja se bave proizvodnjom roba, nude svoje usluge, naplaćuju to i uplaćuju poreze kako direktne tako i indirektne, rekao je vanredni profesor na banjalučkom Ekonomskom fakultetu Goran Radivojac.

– Ono do čega bi dovela , što su pokazala istraživanja, bi bio rast javnih rashoda, porast sive ekonomije, to bi moglo dovesti do porasta stope nezaposlenosti i u nekom vidu pad javnih prihoda ukoliko bi bio značajniji rast te sive ekonomije zbog izostanka poreskih prihoda. Bilo bi uticaja na tržište rada koji bi zavisili od kvalifikacione structure migranata koji bi bili primljeni u BiH, dodala je doktor ekonomskih nauka Branka Topić Pavković.

Ekonomski fakultet u Banjaluci naučne skupove na razne i aktuelne teme organizuje dva puta godišnje. Ovaj put skup je upotpunio i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

– Dva puta godišnje održavamo naučni skup na aktuelne teme, uglavnom za dan fakulteta, znači 5. odnosno 6. februar svake godine i sredinom juna kada se završava akademska godina. Naravno da pokušavamo dati odgovore na različita pitanja uz određene naučne radove, i stručne radove kako iz RS tako i i iz okruženja, kazao je dekan Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Novak Kondić.

– Sigurno da od ekonomista moežmo dobiti samo određene upute. I određene projekte i vidjeti da li i kako da migrantska kriza, rekao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Milešević.

Povodom Dana Ekonomskog fakulteta u Banjaluci održana je i promocija 118 diplomiranih ekonomista, tri magistara ekonomije i devet magistara ekonomskih nauka.

Autor: Jelena Milovanović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA