Odizeti više hiljada pirotehničkih sredstava

868

Više hiljada komada različitih pirotehničkih sredstava zaplijenjeno je od 15. decembra do 15. januara u akciji koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske provelo na području Srpske u saradnji sa nadležnim opštinskim službama.

Na području Centra javne bezbjednosti Banjaluka oduzeto je 965 komada petardi, dok je na području dobojskog Centra zaplijenjeno 2.833 komada pirotehničkih sredstava.

Na opasnost od pirotehničkih sredstava posebno ukazuje činjenica da je na području CJB Doboj zabilježen jedan slučaj samopovređivanja usljed nestručog rukovanja pirotehnikom, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Tom prilikom jedno lice je zadobilo povrede šake, desne natkoljenice i očnih jabučica.

Iz MUP-a Srpske ocjenjuju da je uspješno provedena preventivna kampanja “Petarde nisu igračke”, koja je imala za cilj kontrolu i sprečavanje zloupotrebe pirotehničkih sredstava.

Osim javnih kampanja u svim gradovima i opštinama Republike Srpske, organizovano je oko 200 predavanja u obrazovnim ustanovama i mjesnim zajednicama o opasnostima koje sa sobom nosi nestručno i nepažljivo rukovanje pirotehnikom.

Iz resornog ministarstva napominju da sve organizacione jedinice MUP-a Srpske nastavljaju sa radom koji uključuje kontrolisanje i sankcionisanje zloupotreba predmeta i supstanci čiji je promet zakonski ograničen ili zabranjen, s ciljem suzbijanja i prevencije teških posljedica po lica od njihove nestručne i nepažljive upotrebe.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA