Odbornici Istočne Ilidže smijenili direktora Doma zdravlja

1195

Iako Domom zdravlja Istočno Sarajevo upravljaju dvije opštine, odbornici jedne donijeli su odluku o smjeni direktora. U Istočnoj Ilidži tvrde da je Dragan Krstović na mjestu direktora mimo zakona. Izmjena Statuta Doma zdravlja je neophodna, slažu se i u Istočnom Novom Sarajevu ali kritikuju potez Istočne Ilidže.

Većinom glasova odbornici Skupštine opštine Istočna Ilidža smijenili su Dragana Krstovića sa mjesta direktora Doma zdravlja Istočno Sarajevo. Republička inspekcija rada je još u julu 2014. godine utvrdila da Krstović ispunjava uslove za odlazak u penziju, a i mandate mu je istekao, kažu u Istočnoj Ilidži. Na ovakav potez su se odlućili jer višemjesečni pregovori oko izmjena i dopuna Statuta Doma zdravlja, koje su vodili sa predstavnicima Istočnog Novog Sarajeva, nisu urodili plodom.

– Nama je prvenstveno bio cilj da statutarno riješimo sve odnose između opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i Doma zdravlja kao institucije, a radi boljeg djelovanja in as kao osnivača i samog Doma zdravlja. Predlagali smo čak i opštini Istočno Novo Sarajevo da oni postave v.d direktora do izbora novog, ali sve se to završilo neuspješno, rekao je zamjenik načelnika opštine Istočna Ilidža Miljan Damjanović.

U važećem Statutu Doma zdravlja stoji samo da su osnivači opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo i to treba mijenjati, odnosno definisati tačna prava i obaveze, poručuje Damjanović. U konkrentnom slučaju sve zakonske procedure su, tvrdi, ispoštovane. Imenovan je vršilac dužnosti koji je do sada bio zamjenik direktora.

Kako se u Domu zdravlja Istočno Sarajevo liječe stanovnici sa područja obje opštine, obje opštine trebale bi imati podjednako pravo u donošenju odluka koje se tiču funkcionisanja Doma zdravlja.”

Izbor direktora do sada je funkcionisao dogovorom na osnovu rotacije – jedan mandate pripadao je jednoj, naredni drugoj opštini. Kako je Draganu Krstoviću još u novembru istakao mandate, red je na Istočnu Ilidžu, tvrde u ovoj opštini. Ponavljaju da kadrovska rješenja trenutno nisu najbitnija i da su spremni na dogovor, ali da je pitanje dopune Statuta neizbježno. Iz opštine Istočno Novo Sarajevo, potez poslanika Istočne Ilidže smatraju nekorektnim.

– Tražićemo mišljenje Ministarstva, pokušati da riješimo ovo što prije, ali na ovakav način neće moći. Na kraju krajeva, građanitrpe. Mi ćemo imati sada situaciju da imamo aktuelnog direktora, imamo njihovog v.d direktora, nemamo našeg v.d direktora. Ko će voditi Dom zdravlja, pravo je pitanje ali sigurno je da ulazimo u jedan neizvjestan ishod, kazao je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić.

Nije samo Dom zdravlja zajedničko preduzeće oko čijeg funkcionisanja se dvije opštine ne slažu. U Istočnoj Ilidži su nedavno najavili izradu studije koja bi pokazala treba li ovoj opštini sopstveno komunalno preduzeće, jer radom zajedničkog nisu zadovoljni.

Autor: Mira Kostović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA