Obilježena krsna slava i dan jedinice “Beli vukovi” (FOTO)

1114
Krsna slava i dan jedinice "Beli vukovi"
Članovi Udruženja boraca “Beli vukovi” obilježili su danas u Palama krsnu slavu Svetog mučenika Trifuna služenjem parastosa za poginule pripadnike ove jedinice u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, lomljenjem slavskog kolača i polaganjem vijenca na spomenik ratnom komandantu jedinice Srđanu Kneževiću.
Predsjednik Udruženja Јanko Šešlija zahvalio je svima koji su se odazvali pozivu da i ove godine na dostojanstven način obilježe dan “Belih vukova” i krsnu slavu Svetog mučenika Trifuna.

On je istakao da se njeguje tradicija i borba srpskog naroda i jedinice “Beli vukovi”, a ta sjećanja prenose se na mlade generacije.

– Dvadeset godina je prošlo od kada obilježavamo krsnu slavu i Dan jedinice `Beli vukovi` koja je formirana 1993. godine i u ratnom vihoru postala elitna jedinica Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske – podsjetio je Šešlija.

Govoreći o ratnom putu “Belih vukova”, on je napomenuo da je u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa ova jedinica bila na mnogim ratištima, te da je u ratu poginulo 17 boraca, a više od 50 ranjeno.

Ova jedinica je odlikovana ordenom “Petra Mrkonjića”, a većina boraca nosioci su ordena za hrabrost.

Šešlija je poručio da pripadnici ovog udruženja ponovo apeluju da vlasti Republike Srpske da se otkriju ubice Srđana Kneževića.

– Prolazi i druga decenija od mučkog ubistva našeg ratnog komandanta, a ubice nikada nisu pronađene. Njegova majka preminula je prije nekoliko godina, a nedavno i otac, a nisu, nažalost, dočekali da se ubice izvedu pred lice pravde – rekao je Šešlija.

Prema njegovim riječima, dok god postoji ovo udruženje neće se odustati od traženja istine o Kneževićevom ubistvu.

Pale: Spomenik Srđanu Kneževiću (foto: Srna)
Pale: Spomenik Srđanu Kneževiću (foto: Srna)

Vijence na spomenik Kneževiću položili su članovi Udruženja boraca “Beli vukovi”, predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, delegacije opština Pale, Trnova, Istočni Stari Grad, te boračkih organizacija, a u ime predsjednika Republike Srpske vijenac je položio Marko Vidaković, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Specijalna jednica “Beli vukovi”, čiji je komandant bio Srđan Knežević, formirana je 1993. godine. Za ovu jedinicu prvi put se čulo u borbama na Moševačkom brdu. Јedinica je dobila ime po tome što su ostali zavijani u mećavi na Bjelašnici.

Ratni komandant jedinice ubijen je u avgustu 1998. godine ispred ulaza u zgradu u kojoj je stanovao u centru Pala. Njegove ubice nikada nisu pronađene.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA