Obilježena 41 godina rada Pravnog fakulteta

1235

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci je svečano obilježena 41 godina rada ove ustanove, ali i dodjeljene su diplome za 157 diplomiranih pravnika.

Na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci bilo je svečano. Oko stotinu i pedeset diplomiranih pravnika je završilo prvi ciklus školovanja i prisustvovalo dodjeli diploma. Medju njima je i Olivera Ševo, koja se, kako kaže ne rastaje od ove ustanove. Upravo će na fakultetu nastaviti svoj rad, jer je nedavno postala asistent na katedri Krivičnog prava.

– Ovo je 41. godišnjica Pravnog fakulteta, bila je čast studirati ovdje jer je to jedna od najstarijih Visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj i mislim da postoji odredjeni autoritet te naučne ustanove. Nije bilo jednostavno, imali smo dosta ispita, nisu svi bili jednostavni, bili su obimni,ali moguće je završiti pravni fakultet i čast ga je završiti, rekla je diplomirani pravnik Olivera Ševo.

Da je važno da naši studenti ostaju u zemlji te da im se pruža mogućnost rada u struci svjestan je i prvi čovjek Pravnog fakulteta. On je naglasio da je i budućnost Univerziteta upravo u zapošljavanju talentovanih studenata, te da treba da im se pruži podrška.

– Imamo veliku dispoporciju u zapošljavanju, imamo veliki broj administrativnog osoblja , preko tri stotine , umjesto da smo primali mlade asistente i na odredjeni način stvarali podmladak i budućnost za naš Univerzitet, mi smo gomilali administraciju od koje niko nema nikakve koristi, a istovremeno su ti najbolji studenti i najbolji talenti odlazili vani i to je ono što mora na odredjeni način da se zaustavi, kazao je dekan Pravnog fakulteta Vitomir Popović.

A podršku 41. godini od osnivanja ovog Fakulteta su pružili mnogi zvaničnici. Zadovoljni su kontinuiranim napretkom, ali i kvalitetom kadra.

– Ali ono što svakako raduje jeste jedan kontinuiran napredak ovog fakulteta, sve kvalitetniji diplomati koji izlaze, sve više domaćeg nastavnog kadra i eto mogu reći da je vidljiv napredak i da je od velikog značaja za Republiku Srpsku i Ministarstvo pravde, dodao je ministar pravde RS Anton Kasipović.

– Pravni fakultet u Banjaluci spada izuzetno razvijenih fakulteta i prema nekim anketama on spada u sami vrh Evropskih Pravnih fakulteta.Medjutim moram reći da postoji i na unutrašnjem planu jedna skala na kojoj se nalazi visoko ovaj fakultet.Razloga ima mnogo, prije svega ima sjajne profesore i nekada a i sada, istakao je predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović.

Pravni fakultet je nedavno postao i član Evropske asocijacijace i ušao u skup fakulteta Evropske Unije, ali je i član svjetske asocijacije što opravdava njegov kredibilitet. Do sada je u ovoj Ustanovi iškolovano 3000 pravnika, objavljeno 30 doktorskih disertacija, i oko 119 magistarskih radova.

Autor: Jelena Bojanić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA