Novi ambasador SAD u Srbiji se predstavio na tečnom srpskom

748

Novopostavljeni ambasador SAD u Beogradu Kajl Rendolf Skot predao je akreditivna pisma predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću. Prije 30 godina započeo je diplomatsku karijeru u ovom regionu. U slobodno vrijeme voli da vozi bicikl, a Srbiju poredi sa Arizonom – zbog prirodnih ljepota i raznovrsnosti.

Ambasador Kajl Rendolf Skot je poliglota i dobar poznavalac evropskih pitanja koji je iskustvo stekao tokom brojnih dužnosti širom Evrope i pri raznim međunarodnim organizacijama.

Kako se navodi u promotivnom spotu američke ambasade, Skot će podržati napore Srbije na putu ka Evrospkoj uniji, poboljšanje regionalnih odnosa, razvijanje pomirenja i integracije.

– Zajedno možemo da unaprijedimo američko-srpske ekonomske odnose, kako bismo stvorili radna mjesta i dali priliku mladim ljudima u Srbiji i Americi, rekao je Skot u snimku.

Poslije 16 selidbi u osam država u inostranstvu, ovo je prvi put da Skot i njegova supruga odlaze u neku zemlju bez sinova. Slobodno vrijeme voli da provodi u prirodi, da vozi bicikl i upoznaje nove kulture.

– Baš kao Arizona, država u kojoj sam odrastao, i Srbija je poznata po svojoj izuzetnoj prirodnoj ljepoti i geografskoj raznovrsnosti. Ja jedva čekam da upoznam vašu lijepu zemlju i velikodušno gostoprimstvo, po kojem je poznata širom svijeta, poručio je Skot.

Prilikom susreta sa predsjednikom Tomislavom Nikolićem, Skot je rekao da mu je čast da preda pisma kojima ga je njegova zemlja, odnosno predsjednik SAD Barak Obama, ovlastio da obavlja dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora SAD u Srbiji.

Predsjednik Nikolić je američkom ambasadoru poželio dobrodošlicu u Srbiju, a nakon upoznavanja delegacija, Skot je Nikoliću predstavio i svoju suprugu.

Sa novopostavljenim ambasadorom SAD-a sutra će se sastati i predsjednik Vlade Aleksandar Vučić, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ambasador Skot je prethodno bio generalni konzul u Generalnom konzulatu SAD u Milanu i direktor Kancelarije za Rusiju u Birou za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta, navedeno je u zvaničnoj biografiji objavljenoj na sajtu Američke ambasade u Beogradu.

Takođe, bio je zamjenik šefa misije SAD pri OEBS-u i ministar savjetnik za politička pitanja pri misiji SAD u Evropskoj uniji u Briselu.

Bio je politički savjetnik u Ambasadi SAD u Budimpešti od 1999. godine do 2003. godine a prethodno je radio u političkom odjeljenju Ambasade SAD u Moskvi.

Prije odlaska u Moskvu, Skot je bio istraživač-saradnik za nacionalnu bezbjednost na Huver Institutu pri Univerzitetu Stenford u Kaliforniji.

Službovao je u ambasadama SAD u Tel Avivu u Misiji SAD u Ujedinjenim nacijama u Ženevi i pri Misiji SAD u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

Na počektu karijere, osamdesetih godina radio je i kao konzularni službenik u Zagrebu.

Skot je diplomirao na Državnom univerzitetu Arizone 1979. godine. Govori srpskohrvatski, ruski, italijanski, mađarski, hebrejski.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA