Novalić: Aranžman s MMF-om biće dostupan prije polovine godine

368

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je da bi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom mogao biti dostupan već prije polovine godine.

– Detaljno smo prošli sve prethodne i strukturne mjere i razjasnili sve nedoumice i definicije šta tačno znači svaka od tih mjera. Usaglasili smo se da smo, praktično, dovršili sve, osim nekih nejasnoća u vezi sa problematičnim bankama”, rekao je Novalić za “Dnevni avaz” po povratku iz Vašingtona gdje je zajedno sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović razgovorao sa predstavnicima MMF-a.

Novalić kaže da je sastanak u MMF-u održan kako bi bio “probuđen proces pregovora” koji su izgubili na dinamici u posljednjih mjesec dana.

Govoreći o radu federalne Vlade, a nakon hapšenja lidera SBB-a Fahrudina Radončića, on je konstatovao da je Vlada FBiH, iako poljuljana zbog vanrednih dešavanja u SBB-u i napada na ovu stranku, uspješno prevladala situaciju.

Federalni premijer pohvalio je punu kooperativnost i konstruktivnost SBB-ovih ministara.

Novalić je ocijenio da posljednji pokušaji napada na Vladu FBiH, u vezi sa navodnim smanjenjem penzija, a što se pokazalo kao neistina, potvrđuju da je neko želio da montira određene događaje protiv resornog ministra iz reda SBB-a.

– Nema sumnje da je procjena onih koji su to kreirali bila da je upravo tada trebalo napasti koaliciju na ovom socijalno najosjetljivijem pitanju, upozorava federalni premijer i kaže da je cilj bio izazivanje eventualnog raspada koalicije i njena prekompozicija.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA