Nikolić: I dalje na sceni dvostruki standardi međunarodne zajednice

638
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da Srbija dosljedno poštuje međunarodno pravo i da je u punom smislu evropska zemlja, ali da je i dalje suočena sa dvostrukim standardima međunarodne zajednice.
Nikolić je u govoru na svečanom prijemu povodom Dana državnosti Srbije istakao da Srbija poštuje međunarodno pravo i univerzalne principe ljudskih prava, ne samo u teoriji, već i u praksi, o čemu svjedoče brojni događaji, a posebno migrantska kriza sa kojom je danas suočena.

– Nažalost, vreme u kome živimo podrazumeva primenu dvostrukih standarda i čini se kao da postoje orvelovski narodi – oni koji su jednaki i oni drugi koji su više jednaki – rekao je Nikolić i upitao dokle će trajati primjena dvostrukih standarda.

On je poručio da je Srbija krvlju svojih predaka stekla pravo da pita – dokle.

– Stekla je pravo da traži odgovore – zašto za neke države važe jedna pravila, a za Srbiju i neke zemlje, očigledno, druga, koja se ne usuđujem da nazovem pravilima – rekao je Nikolić.

On je upitao zašto na Kosovu i Metohiji protivpravno sude Srbima i osuđuju ih bez ikakvih dokaza, kada će biti makar okrivljeni zločinci koji su trgovali organima Srba na Kosovu i Metohiji i kada će biti osuđen terorizam u južnoj pokrajini.

Nikolić je poručio da su nepravdom prema Srbiji i Srbima oštećeni građani čitave Evrope i zapitao ko garantuje da priznanje nezavisnosti te kvazi države, iznjedrene terorizmom, neće biti pravni osnov nekima za priznanje takozvane “Islamske države”.

Predsjednik Srbije je podsjetio da Kosovo i Metohija predstavlja kamen temeljac Srbije, mjesto nastanka njene duhovnosti i karaktera.

– Pregovaramo sa Albancima koji žive u našoj pokrajini sa najiskrenijom željom da jednom za svagda dođemo do rešenja koje će omogućiti miran i prosperitetan život i Srbima i Albancima. Ali, svi treba da znaju i razumeju da se svoga nikada nećemo odreći – poručio je Nikolić.

On je naveo da je knjaz Miloš Sretenjskim ustavom napravio prvi korak u uspostavljanju samostalne srpske države, a da su se velike sile gotovo utrkivale koja će prije da ga ukine.

– Ponosni smo što je Srbija u izuzetno teškim istorijskim okolnostima prednjačila u primeni demokratskih principa. Tako je bilo u Srednjem veku. Tako je bilo u svitanje novog doba. Tako je i danas – rekao je Nikolić.

On je ukazao da je Srbija danas uvažena na međunarodnoj sceni i istakao da je to uvažavanje zasluženo upornim radom i vraćanjem u prvi plan onoga što Srbiju i Srbe krasi kao staru državu i narod.

– Srbija je danas u punom smislu evropska zemlja i tu, pre svega, imam u vidu njeno uređenje, njene slobode i prava, njene duhovne vrednosti i najuzvišenije ciljeve – naveo je Nikolić.

On je istakao da se Srbija kreće ka Evropskoj uniji sigurnim korakom i uz uvažavanje sagovornika i posmatrača.

– Pri tome volimo i Rusiju, Kinu, Ameriku, odnosno obe Amerike, našu braću iz Afrike i Azije. Želimo da ceo svet bude mesto životne radosti, a ne stradanja i užasa rata. Svesni smo da ne prestaje bitka za ostvarenje onoga što sam izrekao, ali sa verom u Boga i u sebe, zajedničkim i bratskim naporima sa svim civilizacijama, to možemo postići – rekao je Nikolić.

On je poručio je da građani Srbije ne smiju da prestanu da se bore za istinu, pravdu, demokratiju i za Srbiju, ali i za pravednu i demokratsku Evropu i prijateljstva širom svijeta.

Svečanom prijemu u sjedištu predsjednika Srbije na Andrićevom vencu u Beogradu, prisustvovalo je 800 zvanca, međ kojim predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i članovi Vlade Srbije, kao i predstavnici Skupštine Srbije, Vojske Srbije, vjerskih zajednica i diplomatskog kora.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA