Ni na pomolu nema dogovora o popisu stanovništva

605

Da su poznati, rezultati popisa stanovništva u BiH iz 2013. godine, poslužili bi u brojne svrhe. Svi priznaju da je, bez njih, besmislena i aplikacija za članstvo u EU, ali i sredstva evropskih fondova.

Ipak, skoro tri godine od popisa na terenu, rezultati nisu ni na pomolu. Zbog toga su iz Evrostata upozorili da statističari enetitetskih i državnog nivoa imaju tri sedmice da se dogovore. U Republičkom zavodu za statistiku uvjeravaju da su upozorenje ozbiljno shvatili, ali niko ne želi pred kameru, pa nema ni objašnjenja koliko ćemo i kakvih podataka dobiti do juna.

– Istaknuto je da treba ubrzano da radimo na početku objave rezultata. Shodno tome, ukoliko bisdmo u narednih nekoliko sedmica pronašli odgovor na neriješena pitanja, onda bi u tom slučaju,prvi rezultati popisa mogli biti objavljeni u junu ove godine, navode iz Zavoda za statistiku.

Iz Federalnog zavoda za statistiku i državne Agencije za statistiku i ranije su poručili da su spremni za dogovor. Ipak, pomaka o pitanju ko su stalni stanovnici i dalje nema. Bošnjački članovi Centralnog popisnog biroa i dalje insistiraju da se u rezidente upišu i osobe koje pet do deset godina žive van BiH, čemu se u Vladi Srpske oštro protive.

Sve češće najave nadležnih da bi prvi rezultati popisa trebalo da budu objavljeni u junu, polako gube smisao. Samo četiri mjeseca prije isteka tog roka, dogovor statističara iz Srpske i sa bh nivoa nije ni na pomolu.

Zbog toga još nije jasno koliko u BiH živi Srba, Hvrvata i Bošnjaka, a koliko ostalih. Prema preliminarnim rezultatima u BIH živi 3.791.622 stanovnika.

Uvaže li se zahtjevi iz Srpske, taj broj će biti manji za oko 300 hiljada. Za te, nepotpune i nezvanične rezultate, građani izdvojili su oko 35 miliona maraka- samo iz republičkog budžeta ove godine dodatnih 80 hiljada, a građani i dalje ne znaju koliko ih ima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA