“Nećemo nikada dozvoliti postavljanje skladišta plina ispod Tuzle”

650

Tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović izjavio je danas da, kao ni odbornici Gradskog vijeća, nikada neće dozvoliti da ispod Tuzle bude postavljeno skladište plina i time ugrožena bezbjednost građana.

– Zagovarače ideje da se ispod svih nas postavi ogromno skladište plina, koje smatramo tempiranom bombom koju mogu aktivirati klizišta, zemljotresi i običan nehat, teroristi ili budući radovi, smatramo opasnim neprijateljem bezbjednosti i razvoja Tuzle, naveo je Imamović, nakon sjednice Kolegijuma gradonačelnika na kojoj je razmatran “Prijedlog Rezolucije o odbijanju skladištenja prirodnog gasa u iskorištenim bušotinama soli na području grada Tuzle”.

On je rekao novinarima da “Elektroprivreda BiH” u prostore ispod Tuzle treba da deponuje šljaku i pepeo i tako obezbijedi stabilnost tla, jer površinska šljačišta trajno devastiraju zemljište i ugrožavaju zdravlje ljudi.

Imamović je rekao da BiH treba da koristi vlastite resurse uglja, a ne da skladišti uvozni plin, navedeno je na portalu Gradske uprave.

“Elektroprivreda BiH” treba da realizuje projekte toplifikacije Kaknja, Sarajeva, Visokog i Breze toplom parom iz Termoelektrane Kakanj, što je sigurnije, kvalitetnije i jeftijije od grijanja na plin, rekao je Imamović i dodao da bi ti projekti stabilizovali i rudnike.

Prema njegovim riječima, treba zavisiti od domaćih rudara i uglja, a ne od uvoznog plina.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA