NATO podijelio BiH

607

Ulazak BiH u NATO jedan je od najsloženijih i najtežih zadataka domaćim vlastima. I dok bošnjački i hrvatski političari javno zagovaraju što brže pristupanje zemlje Alijansi i već u junu očekuju poziv za članstvo, stav Banjaluke je jasan – narod Srpske na referendumu će se izjasniti o ovom pitanju!

Sarajevski argumenti za članstvo BiH u NATO su – bezbjednosna i ekonomska sigurnost, bolji imidž zemlje u svijetu i jača pozicija u međunarodnim odnosima. Istovremeno, stav NATO je kategoričan – BiH nema alternativu članstvu u ovom savezu!

S druge strane, zvaničnici Srpske tvrde da je riječ o osjetljivom pitanju posebno zbog činjenice da su NATO bombe prije dvadeset godina ubijale Srbe. Zbog toga, vlast u Banjaluci pažljivo prati šta Srbija preduzima po pitanju pridruženja NATO.

Jer, zvaničnici RS tvrde da bi se u budućnosti mogli pojaviti ozbiljni bezbjednosni izazovi ako bi, ulaskom BiH u Alijansu prije Srbije, granica vojnog saveza došla do Drine.

– Ministarstvo odbrane čini sve kako bi do samita NATO u Varšavi u junu ove godine BiH dobila zeleno svjetlo za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP), što je jedna od posljednjih stepenica ka punopravnom članstvu u ovaj naznačajniji vojno-politički savez – izjavila je Marina Pendeš, ministar odbrane BiH.

BiH je 2010. odobren Akcioni plan za člansto u NATO koji još nije stupio na snagu zbog nedostatka političkog dogovora o preostalom spornom uslovu – podjeli i knjiženju vojne imovine.

Pendeš kaže da je BiH potpuno uspješno ispunila drugi uslov – odlazak domaćih vojnika u međunarodne misije pod zastavom NATO, dok je treći uslov, koji se tiče uništavanja viškova oružja i naoružanja, djelimično ispunila.

Proces knjiženja vojne imovine traje nekoliko godina. Zakona o podjeli ove imovine nema, jer Srpska ne želi da u tom procesu ostane bez nekretnina, zemljišta i vojnih objekata koji su na njenoj teritoriji. Trenutno je uknjiženo 19 od 63 lokacije perspektivne vojne imovine u BiH.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je Srpskoj važno kako će se Srbija odrediti prema članstvu u NATO savezu, ali da će, bez obzira na odluku Beograda, u Srpskoj biti raspisan referendum o ulasku BiH u Alijansu.

– Kada bi Srbija krenula u tu vrstu priče, mi bismo ovde svejedno raspisali referendum. Naravno da nam nije svejedno kako će se kretati Srbija u vezi sa tim pitanjem – rekao je Dodik, podsjetivši da je NATO prije 20 godina bombardovao Srbe.

-Kada dođe vrijeme izaći ću sa jasnim stavom o tome. NATO je važna, jaka i moćna organizacija i treba dobro odmjeriti na koji način da se taj proces odvija, ali ljudima se ne može isključiti mogućnost da odlučuju o tome. Ja nisam taj, niti elita u Srpskoj hoće da o tome odlučuje.

NA BALKANU LOME KOPLjA

Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za bezbjednosne studije, kaže da se već pravi politička konfrontacija na relaciji NATO – Rusija i da bi upravo Balkan mogao postati prostor gdje će se lomiti koplja.

– BiH je već, faktički, okružena NATO i logičan slijed je da i mi pristupimo tom paktu. Strateški je cilj NATO da zatvori ovaj prostor koji je još nedefinisan i predstavlja slabu tačku – navodi Hadžović.

On kaže sve analize pokazuju da bi Crna Gora već ove godine mogla biti punopravna članica NATO, a da je BiH odmah iza nje.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA