Najveći problem voćara – neorganizovanost

876

“Mogućnost razvoja voćarstva u regiji Prijedor kroz osnivanje zadruge”, naziv je okruglog stola koji je danas održan u Prijedoru. Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Grada Prijedora, resornog ministarstva, Agencije za ekonomski razvoja “PREDA” i članovi Udruženja voćara.

Stanko Mršić iz Prijedora na oko dvije i po hiljade hektara uzgaja jabuku, krušku i jagodu. Nije zadovoljan položajem voćara, a jedan od najvećih problema je neorganizovanost. Smatra da bi osnivanje zadruge bilo od velikog značaja za sve proizvođače voća.

– Prošle godine je krenuo izvoz u Rusiju, ali mi smo sitni i neorganizovani. Rus kad hoće nešto da kupi, hoće da zna kakva je roba, koliko je ima i slično – rekao je voćar Stanko Mršić.

Idemo u tom pravcu d apokušamo napraviti neku hladnjaču. Zadruga bi bila vlasnik hladnjače – izjavio je predsjednik Udruženja voćara u Prijedoru, Radivoj Vujković.
Kooperativa bi pružila mnoge pogodnosti voćarima, smatraju u prijedorskoj Agenciji za ekonomski razvoj “PREDA”.

– Zadruga otvara mnogobrojne mogućnosti za razvoj voćarstva i olakšava rad ljudima koji su njeni članovi. Mi se nadamo da će ta praksa zaživjeti na našim prostorima – rekao je direktor Agencije za ekonomski razvoja “PREDA – PD”, Mišo Rodić.

Osnivanje zadruge voćara podržavaju i u gradskoj upravi i resornom ministarstvu. Na taj način bi voćari, između ostalog, bili konkurentniji na domaćem i stranom tržištu.

– Po zakonodavstvu Evropske unije doći će vrijeme kada nećemo izvoziti ništa izvoziti i neće proizvodi moći biti konkurentni na tržištu ukoliko nisu urađeni po određenim standardima. To je moguće samo udruživanjem – rekla ej načelnica Odjeljenja za privredu u Administrativnoj službi grada Prijedora, Zinajda Hošić.

– Veoma je lakše provoditi određene politike kroz udruženja, nego pojedinačno. Druga stvar, edukaciju poljoprivrednih proizvođača je lakše provoditi preko udruženja – tvrdi rukovodilac Područne jedinice Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Danijel Egić.

Na području Prijedora registrovano je oko 50 proizvođača voća. Oni su osnovali Udruženje voćara, ali ističu da je osnivanje zadruge, odnosno kooperative neophodno, jer na taj način lakše mogu ostvariti brojna prva i pogodnosti.

Autor: Branka Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA