Moskva: Nakon Libije, ponižavajuće uvlačenje Srbije u NATO

547

Pogibija dvoje službenika srpske ambasade u Libiji dešava se na pozadini pokušaja Zapada da tu istu Srbiju uvuče u NATO, što predstavlja poniženje za tu zemlju, ocjenila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

– Rečeno im je, a posebno Crnoj Gori: “Morate da budete u NATO, jer je to u interesu vaše bezbjednosti. Mi ćemo vas zaštititi. Oni isto kažu i Srbiji. Kako možete da štitite tu zemlju kad, uprkos raspoloživim informacijama da ljude drže kao taoce, vi ih bombardujete. O kakvoj bezbjednosti pričate? To je posebna vrsta poniženja, pokušaj da se nametne stokholmski sindrom, kad prisilite žrtvu da vas voli i da javno prizna da želi da bude sa vama, istakla je Zaharova, a prenijela agencija Tas s.

Dvoje zaposlenih ambasade Srbije u Tripoliju, oteti u novembru 2015. godine, poginuli su prošle nedjelje u američkim udarima na kamp takozvane Islamske države u Sabrati u Libiji.

– Tužno je to što su tu informaciju dostavili FBi i CIA, to su rekle srpske vlasti. Odnosno, one su znale. Sada FBI i CIA poriču da su znali gde se nalaze taoci, navela je portparolka ruskog Ministarstva.

Zaharova je, gostujući u emisiji na TV Rusija, upozorila na opasnu tendenciju Zapada da počne novi krug optužbi protiv Rusije da je navodno bombardovala bolnicu, a onda se dešava bukvalno sljedećeg dana da snage koalicije uništavaju ili bolnicu ili ubijaju civile.

– Bukvalno prije par dana imali smo još jedno podmetanje kroz turske medije u vezi sa tim da su ruske snage navodno bombardovale bolnicu. I šta se desilo poslije dva dana? Američke snage su bombardovale ciljeve Islamske države u Libiji i tom prilikom ubijena su dva službenika srpske ambasade, navela je ona i dodala da su se SAD izvinile Srbiji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA