Migrantska kriza: Situacija na terenu se komplikuje

647

Migranti su ponovo tema broj jedan. Dok se u Beogradu na Birou za koordinaciju službi bezbjednosti upravo o tome raspravlja, situacija na terenu se komplikuje.

Migranata je sve više na granici Makedonije i Srbije, a problema zbog njih ima i na graničnom prelazu Batrovci. Kolona kamiona duga oko osam kilometara na prelazu Batrovci pretpostavlja se da je nastala zbog pooštrene kontrole vozača i vozila.

Vozači kažu da policija strogo provjerava da li su vozači proveli u proteklih šest mjeseci duže od 90 dana u EU i ako jesu, vraćaju ih.

U Adaševcima na stotine migranata i nekoliko autobusa čekaju od juče. Autobusi sa izbjeglicama treba da krenu ka Šidu, ali iz Hrvatske voz za izbjeglice nije stigao.

Makedonskom prugom neki migranti se vraćaju odakle su došli. Neki se pak nadaju odlasku u zemlje zapadne Evrope. Iako tranzitni, centar u Tabanovcima na sjeveru Makedonije postao je prihvatni centar za migrante iz Iraka i Avganistana koji za sada ne mogu u Srbiju. Neki su baš iz Srbije poslati ovdje, upravnik centra ne zna kako.

– Ono što je problem – 320 ljudi došlo nelegalno iz Srbije i na neki način ilegalno se ušunjalo, ne znam odakle su vraćeni. Ima načina ako se vraća, šta bi bilo da mi ovih 750 vratimo. Jel to humano – nije – kaže Goran Stojanovski, rukovodilac centra.

Da uslovi života ovdje nisu humani smatra i Tejmur iz Avganistana koji je već 5 dana sa četvoročlanom porodicom u ovom kontejneru

– Granica sa Srbijom je zatvorena, čekamo da se otvori. Želimo na zapad, koja god zemlja želi da nas prihvati – kaže on.

Iako nadležni tvrde da smještajnih kapaciteta ima dovoljno, mnogi spavaju napolju. Slična je situacija i sa ličnom higijenom.

Tuševa nema, ali hrane i garderobe ima, poručuju iz Crvenog krsta.

Iako su sve nervozniji jer ih je sve više i ne znaju kada će i kuda, migranti mirno čekaju u redu za svoj obrok.

– Imali smo grupe koje su vraćene iz Hrvatske ovde, dio ih se vratio u zemlju – kaže volonterka.

Ima i onih kojima nije ništa jasno pa imaju pitanje za lidere zapadnih zemalja.

Svakoga dana vozovi dolaze iz Đevđelije, kasnije put nastavljaju ka Srbiji. To međutim važi samo za one iz Sirije, Avganistanci i Iračani na put ka zapadu moraće da sačekaju. Još koliko – ne zna se.

Migrantska kriza predstavlja veliku opasnost po opstanak EU upozoreno je na konferenciji o zapadnom Balkanu u Beču, na kojoj je zaključeno da je potrebno zajedničko evropsko rješenje, ali dok se ono ne nađe neophodno je preduzeti mjere za zaustavljanje izbjegličkog talasa. Dogovoreno je da se putovanje duž balkanske rute dozvoli samo licima kojima je potrebna zaštita, a odluka o tome ostavljena je zemljama da samostalno odlučuju. U zaključku se navodi da su dogovorena i zajednička pravila za registraciju izbjeglica. Ista tema kao i na današnjoj bečkoj konferenciji, biće dominantna i na skupu u petak u Beogradu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA