Mađarska: Odobreno referendumsko pitanje o migrantima

562

Mađarski Nacionalni izborni komitet (NVB) danas je dao “zeleno svjetlo” za referendumsko pitanje kojim Vlada Mađarske želi da osujeti planove EU o obaveznim kvotama za prihvat migranata, prenosi agencija MTI.

Građani Mađarske će na referendumu odgovoriti na pitanje “Da li želite da dozvolite Evropskoj uniji da određuje premještaj nemađarskih građana u Mađarsku bez dozvole Nacionalne skupštine?”.

Referendumsko pitanje će morati da dobije i formalno odobrenje najvišeg mađarskog suda – Kurije.
Premijer Mađarske Viktor Orban objavio je prošle srijede da je njegova vlada odlučila da raspiše referendum o obaveznim kvotama za prijem migranata koje je EU odredila državama članicama. Kako je prenio Rojters, Orban je naveo da bi kvote za migrante promijenile etničku, kulturnu i vjersku mapu Mađarske i Evrope.

– Vlada ovim odgovara na raspoloženje javnosti. Mi smatramo da je uvođenje kvota za premještanje migranata bez podrške ljudi jednaka zloupotrebi – rekao je Orban tada na konferenciji za novinare.

Orbanova vlada desnog centra sve vrijeme odbija migrantske kvote, a mađarski premijer nije rekao kada će ovaj referendum biti održan. L

ider Slobodarske partije Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe smatra da bi u Austriji trebalo održati referendum o zatvaranju granica za izbjeglice, kao što je to za svoju zemlju najavio mađarski premijer Viktor Orban.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA