Mađari će na referendum o migrantskim kvotama

591

Planirani referendum u Mađarskoj o uvođenju obaveznih kvota za preraspodijelu migranata u EU pokrivaće samo buduće prijedloge, pošto je Budimpešta već podnijela tužbu pred sudom povodom odluke Brisela o prethodnom sistemu, rekao je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Mađarska je u sporu sa EU oko načina rješavanja migrantske krize, a premijer Viktor Orban juče je predložio održavanje referenduma o tome da li će Mađari prihvatiti kvote. Mađarska je, uz Slovačku, pred sud iznijela raniju odluku EU o kvotama za raspoređivanje migranata u zemljama EU. Evropska komisija saopštila je danas da plan Budimpešte o održavanju referenduma o prijedlozima EU možda nije u skladu sa dogovorenom strategijom za rješavanje izbjegličke krize.

– Ne razumijemo kako se referendum uklapa u proces donošenja odluka, sa čim su se, u sklopu Sporazuma EU, saglasile sve članice, uključujući Mađarsku – saopšteno je iz Evropske komisije. U saopštenju se ističe da Brisel čeka dalje razjašnjenje od Budimpešte o predloženom referendumu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA