Krutikov: Modernizacija srpske vojske – geopolitička pobjeda Rusije

627

Ruski stručnjak za Balkan Јevgenij Krutikov izjavio je da bi dogovor Moskve i Beograda o učešću Rusije u modernizaciji srpske vojske, proizvodnji ruskog naoružanja u Srbiji ili potpisivanje ugovora o isporukama rezervnih dijelova za rusku tehniku predstavljao geopolitičku pobjedu Rusije na Balkanu.

Krutikov je rekao za “Sputnjik” da bi eventualna isporuka sistema protivvazdušne odbrane i aviona “mig-29” Srbiji bila u nekom smislu geopolitički korak za Rusiju, s obzirom da jednokratna isporuka ne može da bude veliki geopolitički potez.

– To ne bi bio šamar NATO-u, već bi Rusija jednostavno samo iskoristila strateški resurs koji ima na Balkanu – rekao je Krutikov.

Govoreći o tome koji bi sistemi bili najkorisniji za Srbiju, Krutikov je naglasio da su Srbiji potrebne obje vrste naoružanja – i strateško defanzivno i taktičko defanzivno, ali da izbor, prije svega, zavisi od stava srpskog Generalštaba.

Kada je riječ o eventualnom reagovanju Zagreba na nabavku naoružanja, Krutikov je podsjetio da je Zagreb bio taj koji je prvi započeo trku u naoružanju.

– Da, Srbija planira da kupi defanzivno naoružanje, ali balkanske zemlje su male i u takvim uslovima čak i nabavka defanzivnih sistema mogla bi da bude protumačena kao zveckanje oružjem. Ali, ukoliko Srbija kupi sisteme PVO i eskadrilu lovaca, to bi izjednačilo pozicije Zagreba i Beograda. A odluka o daljem nastavku trke u naoružanju zavisi od Zagreba – podvukao je on.

Krutikov je naglasio i da same šeme za nabavku naoružanja nikada nisu jednostavne, a da je izuzetak u tome Saudijska Arabija, koja plaća u gotovini i “odmah dobija sve što joj je potrebno”.

– Postoji mogućnost da se otvori kreditna linija – na taj način ruski koncern `Rosoboroneksport` uspješno sarađuje sa zemljama koje imaju potpuno različite ekonomske kapacitete. Recimo, postoji mogućnost da zemlja dobije beskamatni kredit ili slično – zaključio je on.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA