Kasete se vraćaju u modu?

763

Nakon povratka ploča i gramofona, kazete se sada ponovno ‘vraćaju u modu’, kako navodi Daily Mail.

Njihov najavljeni povratak je uslijedio dvije decenije nakon što su glavnu ulogu preuzeli CD-i te nešto kasnije digitalni ‘download’.

kaseta-2

Iako se smatra da su za to zaslužni underground izvođači, sada su i mainstream muzičari krenuli s objavljivanjem albuma na kasetama.

Jedna od njih je i britanska pjevačica Marina and the Diamonds koja je prošle godine izdala posljednji album “Froot” na kaseti.

Osim toga, albumi nekih velikih američkih zvijezda će se takođe naći na kasetama, npr “Purpose” Justina Biebera i “Yeezus” Kanyea Westa. Osim toga, reizdanje albuma “Dookie” američkog punk rock benda Green Day također se može naći u takvom obliku u limitiranom izdanju.

Daily Mail ističe da je upravo zbog toga došlo do ogromnog porasta prodaje albuma na kasetama u SAD-u te da je trgovačka organizacija Recording Industry Association of America najavila da će pratiti i istraživati prodaju kazeta po prvi put od ‘90-ih.

Suprotno tome, Electronic Beats prenosi kako ovi navodi nisu istiniti te da je njihov izvor u kontaktu sa RIAA. Oni su potom demantovali tvrdnju da planiraju da prate razvoj prodaje kaseta, zajedno sa činjenicom da je u bilo kakvoj značajnoj mjeri došlo do njenog porasta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA