Kapacitet diska – 360 TB, vrijeme čuvanja podataka -14 milijardi godina (VIDEO)

696

Ako spremate sigurnosne kopije vaših fotografija ili drugih važnih dokumenata na optičke diskove ili uređaje za pohranu, postoji opasnost kako neće trajati dugo koliko i vi sami zbog stvari znanih kao ‘truljenje diska’ ili ‘truljenje podataka’.

Ali što ako želite osigurati da vas vaše vrijedne fotografije nadžive? Dobre vijesti – na vidiku je nova tehnologija ‘vječne’ pohrane.

Naučnici sa Optroelektroničkog istraživačkog centra Univerziteta u Southamptonu stvorili su nanostrukturirane staklene diskove koji mogu pohraniti podatke i držati ih milijardama godina. Ogromne količine podataka mogu se upisati na mali stakleni disk koristeći pisanje laserom.

Radi se o petodimenzionalnim (5D) digitalnim podacima, jer osim položaja samih podataka, bitne su i veličina i orjentacija.

Stakleni diskovi za pohranu imaju kapacitet od nevjerovatnih 360 terabajta, stabilni su do temperatura od 1.000 stepeni Celzijusa, a očekuju se kako će biti u stanju da drže podatke netaknutim punih 13.8 milijardi godina na sobnoj temperaturi (to jest onoj do 190 stepeni Celzijusa).

Radi se o otkriću koje “otvara novu eru vječne pohrane podataka”, jer diskovi imaju “praktično i neograničeno trajanje”, tvrde na Univerzitetu. Dodaju i da će muzeji, nacionalni arhive i biblioteke imati velike koristi od ove vječne pohrane.

Disk je veličine kovanice, i izrazito otporan na visoke temperature

Trenutno su naučnici sačuvali važne dokumente kao šro je Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, Magna Chartu i Bibliju kralja Jamesa na zasebnim diskovima koji će vjerovatno nadživjeti ljudsku rasu.

Naučnicici sada traže kompanije koje bi pomogle u donošenju ove tehnologije pohrane podataka na tržište. Još nema riječi o tome kada bi se pojavilo, kao ni hoće li biti cijenom prihvatljivo običnim građanima, ali ćemo jednoga dana možda biti u stanju da pohranimo fotografije koje pokrivaju cijeli naš život na jedan disk koji će nas garantovano nadživjeti (kao i naše potomke).

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA