Kako uništiti američki lovac F-35?

620

Konstruktori nevidljivih lovaca petog pokoljenja F-22 i F-35 od više milijardi dolara nisu mogli da eliminišu slabe tačke američkih aviona, piše komentator Nešenel interest Dejv Madžumdar.

– Ako se malo poboljša sistem obrade signala i ako se koriste rakete sa sistemima samonavođenja, u perspektivi se u vazduhu mogu detektovati američki avioni posljednjeg pokoljenja i otvoriti vatra na njih uz pomoć niskofrekventnih radara – navodi ekspert.

Pentagon i američki vojni kompleks znaju za slabosti lovaca na niskofrekventne radare koji rade u dijapazonu ultravisokih frekvencija i ultracrvenih zraka, ali su navikli da smatraju da takvi radari ne mogu da navode rakete na cilj. Ipak, ova ograničenja se mogu prevazići, primjećuje Madžumdar.

Na korištenje oružja koje se navodi uz pomoć niskofrekventnih radara utiču dva faktora — širina luka radara i dužina radiolokacionog impulsa, dodao je analitičar. Bivši oficir Ratnog vazduhoplovstva SAD, specijalista za avijacionu elektroniku Majk Petruča, smatra da se oba nedostatka mogu eliminisati uz pomoć frekvencijsko-impulsne modulacije koja se koristi za smanjenje trajanja impulsa na izlasku iz radiolokacionog prijemnika. To omogućava da se poveća tačnost i rezolucija radara u opsegu.

“Ako je dovoljno visoka glava rakete, visoka tačnost rezolucije možda i ne zatreba“, navodi se u materijalu. Na primjer, rakete opremljene sopstvenim radarom — infracrvenim senzorom sa zapreminom skeniranje prostora od jednog kubnog kilometra — biće uništavajuće oružje protiv F-22 ili F-35.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA